art langeler doet zn ding in eindhoven

Art Langeler, voormalig trainer van Rohda Raalte en PEC Zwolle, voelt zich naar eigen zeggen helemaal thuis in Eindhoven. Anderhalf jaar geleden verkaste hij naar de Brabantse stad en daar heeft hij tot op heden geen spijt van. Terwijl hij voor PSV werkt is hij niet meer in staat Rohda te volgen. “Ik zou niet weten waar Rohda staat of hoe ze het doen.” Zo tegen het einde van dit jaar bekeken we hoe het Langeler vergaat in Brabant.

“Het gaat heel erg goed hier”, begint Langeler enthousiast. “Ik ben met mijn gezin naar Eindhoven verhuisd en we hebben een geweldig mooi huis. Privé heb ik het dus prima voor elkaar.” Naast het privéleven van Langeler, gaat het hem op zijn werk eveneens naar wens.

Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte Langeler de overstap van Zwolle naar Eindhoven. Vijf jaar daarvoor werd de toenmalig Rohda Raalte-trainer aangesteld door de Blauwvingers. Met Rohda degradeerde Langeler naar de eerste klasse. Zijn laatste seizoen maakte hij daarna af te om vervolgens te verkassen naar PEC Zwolle dat destijds nog FC Zwolle heette.

Bij PEC werd hij verantwoordelijk voor de jeugdopleiding en ging hij de C1 trainen. Uit het niets werd Langeler trainer van het eerste, omdat Jan Everse werd ontslagen. Dat seizoen eindigde Zwolle onder leiding van Langeler op een knappe vierde plaats. Het seizoen daarop werd die prestatie overtroffen door tweede te worden alvorens Zwolle het jaar daarop kampioen werd en naar de Eredivisie promoveerde. Uiteindelijk besloot Langeler om Zwolle te verlaten voor topclub PSV, waar hij hoofd jeugdopleidingen kon worden.

Verantwoordelijkheden

Bij PSV is hij tegenwoordig verantwoordelijk voor bijna alle diensten binnen de club, op het eerste elftal na. “Zorgen voor de doorstroming”, vat Langeler zijn takenpakket samen. “Je moet je voorstellen dat er allemaal jongens van tussen de negen en twintig jaar voetballen. Schoolvoorzieningen, medische taken en het gezinsleven, al dat soort zaken spelen een belangrijke rol bij het opleiden en in het leven van die jongens.” Langeler regelt dat zelf echter allemaal niet, maar hij stuurt de mensen aan. “Het is zo’n groot organigram waarvoor ik verantwoordelijk ben, dat kan ik nimmer alleen af.”

Bij PSV is hij niet geheel tevreden over de jeugdopleiding. “We hebben tot op heden een middelmatige opleiding waarin trouwens wel heel erg grote talenten zitten. Het is op dit moment voldoende, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Daarvoor moeten we de accommodatie aanpassen en we zijn bezig met het aantrekken van de beste spelers. Alle spelers zijn interessant binnen de jeugdopleiding, maar door de jaren heen vallen er wel heel veel jongens af natuurlijk”, aldus Langeler.

Competitiestructuur

Onlangs kondigde de KNVB een nieuwe Landelijke Divisie aan. Tussen de Jupiler League waarin betaald voetbalclubs uitkomen en de Topklasse, de hoogste afdeling in het amateurvoetbal, komt in de toekomst een nieuwe divisie. Een goede zaak volgens Langeler. “Uitstekend plan. Ik vind het niet meer dan terecht dat ploegen kunnen promoveren en degraderen over de hele linie van het voetbal. Naar mijn mening is het belangrijk dat ploegen in het amateurvoetbal kunnen ruiken aan het betaalde voetbal en dat profclubs er niet zeker van zijn dat ze sowieso op een bepaald niveau actief kunnen blijven wanneer ze niet presteren.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.