uit het leven van een pensionado deel 1

Wat ga je doen na je pensioen? Ga je achter de geraniums zitten? Deze vragen werden mij een paar maanden geleden veelvuldig gesteld. Natuurlijk ging ik nadenken over hoe ik mijn leven moest invullen, na 40 jaar deelgenomen te hebben aan het arbeidsproces.

Ik vroeg talloze mensen, die al ervaring hadden met de bekende geraniums mij te vertellen hoe ze omgingen met zeeën van vrije tijd. De meest uiteenlopende antwoorden werden gegeven.

Een vrouw uit een verzorgend beroep vertelde mij, dat zij een jaar na haar pensionering helemaal niks gedaan had. Ze had alleen maar nagedacht over hoe ze al die vrije tijd moest invullen. Daarna had ze de conclusie getrokken, dat een leven in ledigheid haar geen voldoening gaf. Zo kwam ook zij in actie om activiteiten te zoeken.

Heel vaak kreeg ik te horen, dat de pensionado’s nog drukker zijn, dan in hun werkzame leven.

Vaak wordt een deel van de tijd doorgebracht met het oppassen op de kleinkinderen. Voor de kinderen een prima oplossing en voor opa en oma een leuk, maar intensief tijdverdrijf. Je krijgt op deze manier een bijzondere band met je kleinkinderen en de kinderen zijn blij dat hun kroost op een vertrouwd adres is ondergebracht.

Diverse mensen vertelden mij, dat zij veel plezier hebben met het werken als vrijwilliger. Je komt in contact met mensen uit een bepaalde doelgroep. Vooral het feit dat je iets voor een ander kan betekenen, geeft de pensionado veel voldoening.

Wat ik ga doen als pensionado, kunt u voortaan iedere week lezen in deze column. Maar die geraniums……….die staan bij mij niet in de vensterbank.

[i]Johanna van den Berg

Uit het leven van een pensionado.[/i]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.