ten broekeloop verstoort rust in lemelerveld

Na de tussenstop van het afgelopen weekend is als vierde loop van het Sallands Crosscircuit aanstaande zondag de Ten Broekeloop het topic. Qua organisatie, parkoers en tijdstip doen ze het in Lemelerveld net iets anders. En toch ook weer vertrouwd. En dat is precies de charme van het circuit!

Het dna-molecuul van de gebroeders Ten Broeke is ongetwijfeld drager van zakelijke dienstverlening; daarmee hebben David en Gerben inmiddels in de regio naam en faam gemaakt met hun makelaardij en verzekeringen. In dezelfde lange streng waaruit zo’n molecuul bestaat, licht onweerlegbaar ook het sportieve op. Niet alleen is de jaarlijkse crossloop hiervan het bewijs, ook de voetbal en volleybal in Lemelerveld plukken er de vruchten van.

De 8ste Ten Broekeloop heeft in menig opzicht een geheel eigen gezicht. Zo wordt deze loop op de zondagmiddag gehouden. Wellicht heeft dit te maken met het respect voor de kerkgangers in een dorp met een rooms-katholieke , een PKN- en een gereformeerde kerk.

Het parkoers wordt door de één aanbeden als een lekker snelle piste; door een ander, de echte crossloper, weleens verguisd om alle asfalt en stoeptegels. Om aan deze laatste groep tegemoet te komen is een extra groene lus op het Heidepark getrokken. Op dit glooiende terrein, met een aantal verraderlijke chicanes, moet de loper echt alle registers open trekken. Wedden dat Gerben op zijn Asics de laatste weken regelmatig dat extra lusje aan de rand van het openluchtbad heeft gerond? Ja, dat zit ook wel in die Ten Broekes: goed werk leveren.

Met de bekende speaker Henk Borgmeijer, al een dikke 30 jaar in het vak , verzekert Lemelerveld zich ook dit jaar weer van zowel deskundige informatie als ook van een brok gezelligheid op de meet. Wie kent hem niet, deze opvallende, welbespraakte Dalfsenaar. Met zijn ietwat gebogen houding, de microfoon als extra zintuig, hangt hij boven de met tientallen a-4tjes beplakte tafel om het publiek te vermaken en de loper waardig onder het finishdoek te ontvangen. Hoe moeizaam en weinig elegant de tred van een hardloper ook mag zijn, Borgmeijer transformeert de stijl tot die van een Afrikaanse gazelle. Op het gebied van het hardlopen is de zeventiger een ware deskundige. Wat kent hij een boel atleten en wat heeft hij legio netwerken.

Aanstaande zondag heeft deze topspeaker zich ongetwijfeld via Wikipedia terdege voorbereid. We zullen het zondag , op de 334ste dag van het jaar, allemaal over ons heen krijgen. De geboortedag van de Nigel de Jong en van de schaatser Gerard van Velde, over die extreem koude dertigste november in 1921 met een vrieskou van 13,7 graden, over de vrijlating van Freddy Heineken, vandaag precies 31 jaar geleden. Valt zijn oog in het lopersveld op een voetbalshirtje, dan komt natuurlijk PSV – Feyenoord ter sprake, later op deze middag gespeeld. Henk Borgmeijer, ten voeten uit!

Onder zijn regie drommen om kwart voor één en om één uur op het Kroonplein groepen jonkies samen voor een loop over 500 en 1000 meter. Om 13.45 uur worden de junioren weg geschoten voor de 2,5 km. Op deze afstand wordt ook gestreden voor het klassement. Het startvak voor de 5 km zal – gezien de populariteit van deze afstand – ook in Lemelerveld lang gerekt zijn. Klapstuk van de middag is de loop over 10 km. Het peloton zal snel uit elkaar getrokken zijn door een selecte groep wedstrijdatleten, waarin Joep Emmen, Ruud Boom en Jos Verdaasdonk ook in Lemelerveld tot op het laatst zullen strijden om de dagzege. Ook in de vele, vele minuten hierna worden onderlinge wedstrijdjes uitgevochten, waarbij een 18de , een 93ste of een 223ste klassering aanvoelt als een overwinning. Dat ook maakt het hardlopen zo uitdagend voor het gros van de deelnemers. Het plezier van het lopen, opgaan in de massa, je eigen prestatie, de klassering van je naaste concurrenten. En ..’Ik was d’r bij, ik liep mee, ik kan er over meepraten!’

Het zal dan ook nog lang onrustig blijven op de anders zo serene zondag in Lemelerveld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.