snoeiseizoen hoogstamfruitbomen gestart

De Hoogstambrigade van IVN Raalte is afgelopen zaterdag aan het nieuwe seizoen begonnen. Geert Hannink, voorzitter van de Historische Vereniging Raalte en omgeving, zaagde in de boomgaard van Wijngaard De Landman aan de Tolhuisweg in Raalte de eerste tak voor de snoeiers. De vrijwilligers rukken deze winter in totaal zes keer uit.

Fruitbomen en boomgaarden zijn van vroeger uit karakteristieke landschapselementen. Toch relativeerde Hannink de betekenis van de bongerds voor Raalte. Hannink had de boeken erop nageslagen. “In 1910 had Raalte 8500 hectare gras- en bouwland en 4500 hectare bos en woeste grond. Het aandeel fruit was zeer beperkt: de omvang van tuinen met inbegrip van boomgaarden bedroeg 35 hectare en bij ‘ooftteelt’ oftewel fruitteelt ging het om 37 hectare.”

Desondanks waardeerde de voorzitter de inzet van de vijftienkoppige brigade om de boomgaarden in Raalte en omgeving in stand te houden. “Vroeger werden de bomen goed onderhouden, omdat ze de eigenaar deels voorzagen van fruit. Het is mooi dat zulke tradities uit het verleden nog bestaan.” Daarna zaagde Hannink de eerste tak van het nieuwe seizoen.

De andere snoeidagen (telkens van 9 tot 13 uur) van de hoogstambrigade zijn dit jaar: zaterdag 20 december (familie Witteveen, Speelmansweg in Schoonheten), en maandag 29 december (familie Schumacher, Hogeweg in Wijhe). In het eerste kwartaal van 2015 zijn er ook nog drie werkdagen, waarvan één op Landgoed Den Alerdinck. Wie wil helpen of gewoon even wil komen kijken, is van harte welkom.

Voor snoeigereedschap wordt gezorgd, het dragen van werkkleding is raadzaam. Voor koffie in de pauze en soep na afloop wordt gezorgd. Meer informatie geeft coördinator Marit Maas, tel. 087 87 594 87, marit.maas@maasenergystems.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.