salaris topman sallandwonen moet lager

Het salaris van de directeur van SallandWonen moet lager. Dat vindt René Kral uit Wijhe. Het salaris van de topman is ‘buitensporig hoog voor een corporatie met 72 medewerkers, vindt Kral. De Wijhenaar klom in de pen schreef onderstaande brief.

Het wonen in Salland, de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte wordt grotendeels gedomineerd door de woningcorporatie “Salland Wonen“. Zij ontwikkelen en beheren huurwoningen en maatschappelijk vastgoed. Gelukkig zijn we hier in de tijd tussen “Eigen Haard” in Enschede en “Vestia” in Rotterdam voor grote debacles bespaard gebleven. Toch is ook deze corporatie aan een vernieuwing toe. Allereerst moet het topsalaris van de directeur Ed Penninks, nu Euro 181.541, na zijn naderend vertrek in 2015 worden teruggebracht naar normale proporties.

De bezoldiging valt dan wel binnen de overgangsregeling “Wet normering bezoldiging topsalarissen publieke en semipublieke sector “, maar ze is buitensporig hoog voor een corporatie van 72 medewerkers. Bij een corporatie van een dergelijke omvang is een wethoudersalaris ruim voldoende. Ze bouwen en beheren in de toekomst alleen maar sociale huurwoningen. Althans dat is het plan van de minister en het advies van de parlementaire commissie. Heeft een wethouder van een gemeente geen grotere verantwoordelijkheid?

De bestuurlijke structuur laat te wensen over. In hun huidige Angelsaksische bestuursmodel van een Raad van Toezicht en een Raad van Bestuur worden beleidsbeslissingen pas achteraf getoetst. Dat is in veel gevallen in Nederland desastreus gebleken. Vooral in het nadeel van de huurders. Die betalen nu de prijs. Hogere huren en minder onderhoud aan woningen. Ook worden er minder huurwoningen gebouwd. Een goede bestuurder dient vooraf beleidsbeslissingen te toetsen op inhoud en kwaliteit. Het beleidsplan van “Salland Wonen” dient in de gemeenteraad in de volle openbaarheid te worden besproken. Het gaat hier over een groot maatschappelijk belang. In Olst-Wijhe lijkt het erop of deze corporatie bestemmingsplannen naar zijn hand kan zetten. Een flatgebouw neerzetten in een voor publiek toegankelijke ruimte mag nooit meer voorkomen.

Ik verwacht van het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, dat zij meer sturing geeft aan het woningbeleid. De bevoegdheid om het woningbeleid te bepalen, ligt bij een democratisch gekozen orgaan. Niet alleen prestatieafspraken maken en zorgen, dat het contingent wordt volgebouwd. Maar aansturen en controleren. Vertrouwen is goed, controle is beter! Het zijn andere tijden!

Wijhe, 2 november 2014

René Kral

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.