opiniemakers einde melkquotum en dan

Het melkquotum eindigt op 1 april 2015. Na zo’n dertig jaar is dit voor de melkveehouderij einde van een tijdperk. Steeds vaker vragen mensen mij naar de consequenties van het opheffen van de melkquotering. Komt Salland nu vol te staan met megastallen, hebben we straks te maken met mestoverschotten en opnieuw een ‘boterberg’, komen de koeien dan nog wel in de wei? Terechte vragen en ik kan me voorstellen dat mensen hier bezorgd om zijn.

Het Europese melkquotum is in 1984 ingevoerd omdat er meer melk werd geproduceerd dan geconsumeerd. Dat leidde tot een overschot aan zuivel, bekend als ‘de boterberg’. In dertig jaar tijd is er echter veel veranderd. Op de wereldmarkt stijgt de vraag naar zuivelproducten al jaren. Maar door de melkquotering kwam de concurrentiepositie van Nederland onder druk te staan ten opzichte van de rest van de wereld terwijl de sector belangrijk is: de export groeit per jaar met zeven procent en we hebben het over 44.000 voltijd banen. Mede daarom wordt het melkquotum nu opgeheven.

Moeten we nu bang zijn voor plots oprukkende megastallen? Nee. Het einde van de melkquotering is al zeker tien jaar bekend. Een melkveebedrijf uitbreiden doe je niet van de ene op de andere dag. Buiten de fysieke stalruimte heb je meer dieren nodig (en er gaan echt wel wat jaren overheen voor een kalf een koe is), heb je meer voer nodig en moet je de mest kunnen plaatsen. Daarbij moet extra melk wel verwerkt kunnen worden en een melkfabriek is ook niet binnen een paar maanden uitgebreid, laat staan dat ook de afzet is geregeld.

Veel melkveehouders hebben al ingespeeld op het einde melkquotum, de groei heeft dus al plaatsgevonden. En dat is voor de meeste familiebedrijven echt geen explosieve groei, maar juist een verantwoorde groei die nodig is om concurrerend te blijven en het bedrijf toekomstbestendig te maken. En de enige manier waarop de zuivelsector toekomstbestendig is, is als ze opereert binnen de randvoorwaarden. En dat zijn heel wat voorwaarden op het gebied van milieu, maatschappelijk draagvlak, dierenwelzijn en natuurlijke kringlopen.

Deze randvoorwaarden worden onder meer gesteld door de overheid. Bijvoorbeeld de deze week aangenomen melkveewet borgt dat melkveehouders een mestoverschot voorkomen, door aankoop van extra grond of door de mest te verwerken. Ook hebben de meeste Nederlandse zuivelafnemers in hun kwaliteitsprogramma’s maatregelen opgenomen om bijvoorbeeld weidegang, duurzaam energiegebruik en natuurbeheer te stimuleren. Hoewel ik absoluut voorstander van duurzame groei ben, vind ik wel dat extra investeringen in dit kader terug moeten komen uit de markt. De (inter)nationale markt wil de koe in de wei zien? Prima, maar dan moeten extra productiekosten hiervoor ook gedragen worden. Dan kunnen wij als melkveehouders de randvoorwaarden ook hartgrondig omarmen. Want rentmeesterschap is ons met de paplepel ingegoten en de meesten van ons zien graag dat een volgende generatie het bedrijf voort kan zetten.

Karin van der Toorn

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.