nijkamp vindt kunstgras noodzaak voor pec

De kunstgrasdiscussie wordt in Nederland groter en groter. Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle vindt het geen probleem dat zijn club op kunstgras speelt en ziet juist grote voordelen van een kunstmatige ondergrond. “Wanneer gekeken wordt naar traditie en sentiment hebben velen een voorkeur voor echt gras. Belangrijker vind ik echter de voordelen van kunstgras.” Op de website van de NOS is te lezen dat Nijkamp de discussie “gezeik” vindt, maar dat is onterecht zegt hij. “Ik weet niet hoe ze aan die woorden komen, want dat heb ik nooit gezegd. Ik heb alleen in het verleden eens wat geroepen over kunstgras.”

De voordelen van kunstgras somt Nijkamp moeiteloos op. “De beschikbaarheid van het veld is voor ons een enorm voordeel. Er kan altijd op gespeeld en getraind worden door meerdere teams en de kwaliteit van het veld is gewaarborgd. Daarnaast is het financiële plaatje van de club belangrijk en kunstgras draagt daar aan bij. We hebben geen extra trainingscomplex nodig en besparen op de onderhoudskosten van de grasmat. Alles bij elkaar opgeteld levert het PEC dus veel voordeel op.”

Van de kritiek op kunstgras wil de technisch directeur niets weten. “Kunstgras lijkt al voor 95% op natuurgras. Is het bewezen dat er meer blessures ontstaan op kunstgrasvelden? Volgens mij is dat nooit bewezen en de kwaliteit van kunstgras is alleen maar toegenomen. Ook met het feit dat je er als thuisclub voordeel van hebt ben ik het niet eens. Het gaat volgens mij om meerdere aspecten dan alleen de grasmat. De tactiek, de kwaliteit van de spelers en de steun van het publiek in een stadion lijken mij veel belangrijkere elementen.”

Nijkamp is naar eigen zeggen niet verbaasd dat clubs als Ajax, Feyenoord en PSV openlijk de discussie aanwakkeren. “Die drie clubs en ook FC Twente hebben een veel grotere begroting en daardoor veel meer budget voor een goed speelveld en een apart trainingscomplex. Daar komt bij dat die clubs ook kunstgrasvelden op het trainingscomplex hebben liggen. Daar kunnen ze dan toch ook op trainen wanneer ze bijvoorbeeld uit naar Zwolle moeten?”

Duidelijk is dat Nijkamp geen hekel aan kunstgras heeft en hij is dan ook benieuwd naar de uitwerking van de aangewakkerde discussie “Ik ben benieuwd hoe de spelers die nu aangeven dat ze echt gras ambiëren, er in de wintermaanden over denken. Wij kunnen gegarandeerd een veld van goede kwaliteit aanbieden, terwijl bij andere clubs de veiligheid zelfs soms in het geding komt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.