mensen weten niet dat ze mantelzorger zijn

Afgelopen donderdag kreeg wethouder Gosse Hiemstra de uitkomsten van het onderzoek onder

mantelzorgers en zorgvrijwilligers overhandigd. Meer dan de helft van de Raalter mantelzorgers en zorgvrijwilligers die de vragenlijst invulden, vindt de emotionele belasting zwaar, terwijl veertig procent fysieke overbelasting ervaart.

Uit de enquête blijkt ook dat een derde van alle mensen die intensief voor een ander zorgt meer dan twintig uur in de week in touw is. Bijna de helft van de ondervraagden heeft een betaalde baan naast de zorgtaken en driekwart vindt dit goed te combineren. Dik negentig procent alle deelnemers bleek tevreden over de samenwerking met professionele ondersteuning.

Ruim vijftig mensen waren donderdag aanwezig om te discussiëren over de uitkomsten van het onderzoek en over het beleid dat de gemeente voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers aan het ontwikkelen is.

Aan de hand van een vijftal stellingen is aan de aanwezigen gevraagd hoe gedacht wordt over of mantelzorgers zelf de regie moeten hebben, of bekend is welke ondersteuningsmogelijkheden er nu al zijn en waar je deze kan vinden, hoe je mantelzorg kunt waarderen en de rol van werkgevers bij zorgtaken van hun medewerkers.

De belangrijkste uitkomst was wel dat veel mensen niet weten dat ze mantelzorger of zorgvrijwilliger zijn en daarom ook niet weten op welke wijze men ondersteuning kan krijgen. Er moet dus vooral ingestoken worden op bewustwording, informatie en communicatie. Het voorkomen van overbelasting van mantelzorgers is ook een punt van aandacht.

De uitkomsten van het onderzoek en de opmerkingen van deze avond worden betrokken bij de verdere ontwikkeling van het gemeentelijk mantelzorgbeleid.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.