kunstgras je reinste competitievervalsing

Kunstgras in de Eredivisie is nooit onomstreden geweest in voetbalminnend Nederland. Feyenoord heeft de discussie weer aangewakkerd door de wens uit te spreken dat kunstgras verboden moet worden in de Eredivisie. De club kreeg bijval van PSV en Ajax, omdat de topclubs stellen dat kunstgras competitievervalsing oplevert. Clubs met kunstgras zouden meer punten pakken in eigen huis. Steve Oosterkamp is kenner op dit gebied en deed in 2013 onderzoek naar die gedachte. Uit zijn onderzoek bleek dat er een miniem verschil is tussen hoeveel punten clubs op kunstgras en clubs op natuurgras pakken.

“In de eredivisie zien we een duidelijk verschil. De ‘kunstgrasploegen’ pakten maar liefst 67% van hun punten in eigen huis, terwijl de ‘natuurgrasploegen’ zo’n 60% van hun punten haalden in thuiswedstrijden. In totaal gaat het in de eredivisie nog maar om twaalf ‘kunstgrasseizoenen’, dus de vraag is of dit grote verschil aanwezig blijft. De twaalf ‘kunstgrasseizoenen’ kwamen van Heracles (8x), Excelsior (2x), FC Volendam (1x) en PEC Zwolle (1x)”, stelt Oosterkamp in zijn onderzoek.

In de Jupiler League is volgens hem een minder groot verschil. “De ‘kunstgrasploegen’ pakten de afgelopen tien seizoenen 59,0% van hun punten in thuiswedstrijden en de ‘natuurgrasploegen’ 58,7%. Een te verwaarlozen verschil van slechts 0,3%. In de Jupiler League gaat het in totaal al om 31 ‘kunstgrasseizoenen’: FC Omniworld / Almere City (8x), AGOVV (7x), FC Volendam (6x), FC Zwolle (5x) Cambuur (3x) en Heracles (2x). De komende jaren wordt het interessant om te kijken hoe de nieuwe ‘kunstgrasploegen’ FC Dordrecht, FC Oss, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Helmond Sport het gaan doen.”

In totaal pakten de ‘kunstgrasploegen’ tot nu toe dus 60,8% van hun punten in thuiswedstrijden, terwijl ‘natuurgrasploegen’ 59,4% van de punten in eigen huis haalden. Conclusie: clubs op kunstgras presteren inderdaad beter in thuiswedstrijden dan clubs op natuurgras, maar het verschil is klein. Het gat van 1,4% komt in de praktijk neer op nauwelijks één punt per seizoen. Al kan dat ene punt natuurlijk wel weer het verschil zijn tussen een kampioenschap en een tweede plek. Het verschil tussen de miljoenen van de Champions League of een plekje in Europa’s tweede bekertoernooi. De overstap waard? Of zal men vast blijven houden aan termen als ‘clubcultuur’ en ‘het gras kunnen ruiken’?

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees het op http://stevestatistiek.wordpress.com/2013/08/15/kunstgras-je-reinste-competitievervalsing/

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.