ingezonden afvalstoffenheffing in raalte

Geef bewoners van het buitengebied van Raalte een groene container. En kijk nog eens naar de verhoging van de afvalstoffenheffing. Dat vindt Dick Mars. Hij schreef er een ingezonden brief over, om vlak voor de gemeenteraad een besluit neemt over die tarieven, zijn mening (nog) een keer te geven. Donderdag besluit de gemeenteraad over de begroting, waarmee ook de afvalstoffenheffing vastgesteld wordt. Hieronder vind je zijn brief.

Kostendekkend en solidariteit, dat zijn zo’n beetje de kernwoorden waar het volgens B&W om draait.

Het stuk hieronder is gebaseerd op wat er tot nu toe in de media is geschreven, en zou je dus kunnen zien als een weergave van hoe de gewone Raaltenaar ernaar kan kijken; ik hoop dat raadsleden zich ook onder die categorie rekenen.

Allereerst het begrip kostendekkend:

Afvalverwerking en -verwijdering is bij uitstek een gemeentelijke taak, waarvan natuurlijk de kosten door de inwoners moeten worden opgebracht. Bedrijven draaien daar zelf voor op; zij moeten hun afval op eigen kosten via de beste/ goedkoopste aanbieder kwijt zien te raken. Burgers hebben die keuzevrijheid niet; zij zijn afhankelijk van wat de gemeente voorschrijft. Niets op tegen, maar dat verplicht de gemeente wel om in ieder geval wat de kosten betreft zo zuinig mogelijk te doen.

Los daarvan mag natuurlijk wel gestuurd worden op een zo groot mogelijke mate van afvalscheiding, lees het zo weinig mogelijk aanbieden van restafval. En dat mag ook met gedifferentieerde tarieven.

Nu die kosten; de gemeente heeft het afvaltraject eigenlijk helemaal uitbesteed aan ROVA, een overheidsbedrijf ( aandelen zijn in handen van een aantal gemeenten ) dat mede door zijn schaalgrootte goedkoop en efficiënt kan werken. Zo efficiënt dat het bedrijf jaarlijks aan zijn aandeelhouders een fors dividend kan betalen. Ook onze gemeente ontvangt jaarlijks een fiks dividend. Eigenlijk geld wat wij allemaal middels onze afvalstoffenheffing “teveel” hebben betaald.

Tot vorig jaar merkte gemeente dat dividend ook keurig aan als storting in het reservepotje/ egalisatiefonds afvalstoffen, waardoor ook de jaarlijkse heffing wat beperkt kon worden.

Tot vorig jaar, want toen besliste de raad ( jawel, dames en heren, dat heeft u zelf gedaan) dat het dividend van de ROVA in de algemene middelen moest vallen. Dat besluit mochten ze nemen.

Maar nu worden we geconfronteerd, allemaal, met een verhoging van de basisheffing van € 50, per huishouden per jaar, waarvan € 20 omdat het reservepotje leeg raakt, , lees: niet meer gevuld wordt met het dividend van de ROVA. Ik weet wel dat terugdraaien zou leiden tot meer bezuinigingen elders of verhogingen van andere lasten, maar nogmaals; wat is kostendekkend ??

Dan nog het groenafval, ofwel GFT. In de bebouwde kom wordt het GFT in de bekende groene bakken opgehaald, in het buitengebied niet. Er zit in de grijze bakken nog meer dan 25 % GFT, zo heeft de ROVA ons meegedeeld, en dat moet veel minder. Ben ik het mee eens. Dus we verhogen de vaste bijdrage voor iedereen met een bepaald bedrag, ik geloof € 20, en we maken het ophalen en wegbrengen van GFT gratis, we gaan de grijze bak met restafval maar eens in de 4 weken legen, want oh ja de melkpakken mogen volgend jaar bij de oranje (kunststof)bak. Ook gratis.

Lijkt wel logisch, maar het buitengebied dan ? Die worden geacht hun GFT zelf te kunnen composteren, zij hebben immers ruimte genoeg. Maar dat geldt ook voor 75 % van de huishoudens in de bebouwde kom, zo’n compostcontainer vindt overal wel een plaatsje. Het probleem zit ‘m naar mijn mening voornamelijk in de fracties G(roente) en F(ruit) van het GFT. Ik woon zelf in het buitengebied en juist die in het huis geproduceerde G en F komen bij uitstek NIET op de composthoop terecht. Die composthoop ligt natuurlijk ergens achterin de tuin, en daar loop je niet iedere keer heen. Apart inzamelen in huis en later wegbrengen is ook lastig; het stinkt nogal gauw…en waar al die fruitvliegjes vandaan komen weet ik ook wel.

Ik durf de stelling aan dat een onevenredig groot deel van het GFT dat nog in de restcontainer zit afkomstig is uit het buitengebied. ( Dat heeft de ROVA vast wel onderzocht ?? ) Dus daarom: geef ons onze groene container terug, en haal die desnoods gelijk met de plastic-container op; daar zijn best oplossingen voor te bedenken.

Maak het ophalen ervan niet meer gratis, maar vraag per stuk, bijvoorbeeld € 2, 00 Natuurlijk moet er een chip op de containers geplakt worden, maar dat is een eenmalige investering, die zich heel snel terugverdient.

Dan heb je een grotere kans om je doelstellingen te halen, en dan pas zijn we allemaal solidair, en niet meer solidair in de zin dat het buitengebied steeds maar duurder uit is dan de bewoners van de bebouwde kom.

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Dick Mars

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.