Home / archiefcentraal / haarman wint zaak tegen gemeente

haarman wint zaak tegen gemeente

De gemeente Raalte heeft de rechtszaak tegen oud-wethouder Ben Haarman verloren. De zaak ging over een over een oud stortgat op het erf van de vroegere boerderij van de oud-wethouder. Raalte draait nu zelf op voor de opruimkosten van circa 200.000 euro. Na getuigenverhoren oordeelt de rechtbank dat niet is vast te stellen dat Haarman wist van het bestaan van het stortgat toen hij de boerderij aan de gemeente verkocht.

De gemeente Raalte wilde bedrijventerrein De Zegge uitbreiden en kocht in 2006 de boerderij en grond van Haarman. Bij grondwerkzaamheden in 2012 bleek een oud stortgat in de grond te zitten. Volgens de gemeente moest de oud-wethouder hiervan hebben geweten. Hij is geboren en getogen op de boerderij en had daar vanaf 1981 tot 2012 een agrarisch bedrijf; eerst met zijn vader en na 1990 alleen. De gemeente eiste dat de Haarman de saneringskosten zou betalen.

Haarman trad af ‘om de handen vrij te hebben zich tegen die verdenking te strijden’. Na meer dan twee jaar procederen deed de rechter woensdagmiddag uitspraak: Er is op geen enkele manier te bewijzen dat Haarman van het stortgat wist.

Op basis van getuigenverklaringen en door beide partijen ingebrachte stukken leidt de rechtbank af dat het stortgat in de periode 1962 – 1966 is afgedekt. Haarman was toen tussen de 2 en 6 jaar oud. De rechtbank kan op basis van de getuigenverklaringen niet met voldoende zekerheid vaststellen dat Haarman zich uit zijn kinderjaren kan herinneren dat er een stortgat was.

Uit de getuigenverklaringen volgt niet dat het stortgat na 1966 is geopend. De vondst van PVC-buizen, die dateren van na 1966, is volgens de rechtbank onvoldoende om met een redelijke mate van zekerheid vast te kunnen stellen dat het stortgat na 1966 nog is geopend of is gebruikt door de vader van Ben Haarman of door Ben Haarman zelf.

Wethouder Wout Wagenmans: “Wij zijn teleurgesteld over deze uitspraak. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om de extra kosten die we hebben moeten maken voor de sanering te verhalen op de veroorzaker. Immers, in zijn algemeenheid stellen wij de veroorzaker aansprakelijk. Wij zullen de uitspraak van de rechter grondig bestuderen om te kunnen bepalen of we vervolgstappen zullen ondernemen. Hierover zullen we eerst in overleg gaan met de gemeenteraad.”

Lees ook

College wil vergunningverlening voor woningsplitsing niet gratis aanbieden

RAALTE – Het Raalter college van B&W ziet vooralsnog niks in het idee van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.