haarlerbergloop tweede in het scc seizoen

als één van de allermooiste. Ongetwijfeld draagt het prachtige parkoers hieraan bij. Extra opsmuk krijgt de komende loop met de wetenschap dat precies 50 jaar geleden de atletiekvereniging in Haarle haar levenslicht zag. In 1964 een jonge groep atletes uit het eigen dorp. Anno 2014 biedt de Haarlerbergloop vele honderden lopers – van heinde en ver – loopplezier.

We troffen hem bij de vorige editie van de Haarlerbergloop. In de dichte haag van toeschouwers rond de start- en finishstraat genoot de inmiddels 88-jarige meester Weijkamp met volle teugen van de hardlopers, de enthousiaste toeschouwers en de opgehaalde verhalen van weleer. Verhalen van het hardlopen vooral.

Hoewel het zijn bescheidenheid geweld aan doet, mag gesteld worden dat August Weijkamp, schoolmeester aan de Rooms Katholieke St. Sebastianusschool, de grondlegger en geestelijk vader is van de atletiekvereniging in Haarle, AV’64. Natuurlijk had hij een goede rechterhand in Jan Rodijk, Peter Linaertz en Jan Thien. In de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw scoorden de atletes uit Hoarle opmerkelijk goed in de vele regionale en landelijke wedstrijden. Met veel creativiteit van Weijkamp en z’n secondanten trainden de meiden – ja vooral de meisjes – op het schoolterrein, in het bos of op een ander geschikt terrein rond het dorp. Toen ook in Haarle de handbal z’n intrede deed, even later zelfs het damesvoetbal, kromp de atletiekvereniging dusdanig dat opheffing onontkoombaar was. Het elan van de oprichters kreeg een vaste vorm in de jaarlijkse Rabocross. Met Gerard Nijboer in 1976 als winnaar! De Jeugdraad nam de organisatie over, maar zetter hier in 1996 een punt achter.

Dat het hardlopen hardnekkige wortels heeft in Haarle, komt in 2010 tot uiting. De Jeugdraad Haarle blaast de Rabocross nieuw leven in. De Haarlerbergloop krijgt een plek op de kalender en maakt sinds vorig jaar deel uit van het Sallands Crosscircuit. De

populariteit van het hardlopen zal ook zondag aanstaande Haarle verrassen. Het deelname-record van de start van het circuit, tijdens de Eerste Bakker Jorinkloop, is een voorteken van wat de organisatie aan en rond de Molendweg te wachten staat. Naast een vast peloton aan competitielopers, zal ook de wedstrijdloper en de recreatieloper de Haarlerbergloop aandoen.

Vanaf 11.00 uur starten achtereenvolgens de lopers op de 5, 1, 10 en 2 km. Omdat het parkoers deels door beschermd gebied gaat, is het niet mogelijk om als fietser de lopers op het volle traject te begeleiden. Gezien de uitgestrektheid van de parkoersen, bieden de fietspaden mooie gelegenheden om – ook op de fiets – de lopers in de gaten te houden.

De 2de loop van het Sallands Crosscircuit landt zondag 9 november in Haarle. Vele honderden lopers zullen meester Weijkamp voorbij trekken, op weg naar de Koningsbelten. Een triomftocht van al die mensen die zoveel plezier beleven in het hardlopen. Dat was in 1964 in Haarle al het credo bij de oprichting van de atletiekvereniging.

Het gaat maar door; een bijna oneindig lint aan lopers onderweg….

Info: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.