go ahead eagles verschalkt nac breda

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk waarvoor NAC de reis van Breda naar Deventer had gemaakt. De geel-zwarte brigade kwam zo min mogelijk van de eigen helft af, om op die manier zo lang mogelijk de nul te houden. Zoals Booy al verwachtte moest Eagles het spel maken. Dat gebeurde zonder spits en aanvoerder Marnix Kolder die te veel hinder ondervond van zijn ribblessure. Alex Schalk werd daarom in de punt van de aanval geposteerd en Jules Reimerink mocht daardoor de rechterflank versterken.

De zogenaamde ‘zes punten wedstrijd’ begon rommelig met kleine foutjes aan beide kanten. Het aftasten was echter snel voorbij. Falkenburg dook al snel op voor doelman Mickey van der Hart, maar schoot naast na een voorzet van Seuntjens. Nadat Ten Rouwelaar een vrije trap van Van der Linden weg had gebokst, zorgde Overgoor met een schot voor lichte paniek bij de defensie van NAC. Uitgerekend de meest bekritiseerde speler van de laatste tijd aan de kant van Eagles kon scoren na goed doorjagen. De man in kwestie, Jules Reimerink, ontfutselde de bal bij NAC-verdediger Kenny van der Weg en schoot beheerst binnen.

Het openingsdoelpunt zorgde er voor dat de rollen in de wedstrijd werden omgedraaid. Het vooraf uitgedachte plan van NAC kon na een klein kwartier al de prullenbak in en Eagles kon zelf achterover gaan leunen. NAC probeerde via aanvalsleider Seuntjens iets te forceren, maar het team speelde te zwak om daar in te slagen. Falkenburg probeerde te scoren van grote afstand, nadat keeper Van der Hart zijn doel uit was. Diezelfde keeper was op tijd terug in zijn doel en bleek de rust hemzelf door de bal kleinerend op de borst aan te nemen.

Aan de andere kant van het veld liet Rijsdijk zien over diezelfde rust te beschikken. Hij speelde zichzelf vrij door wat te kappen en te draaien en waar de hele Adelaarshorst een schot verwachtte behield Rijsdijk juist het overzicht. In plaats van zelf vernietigend uit te halen, gaf hij de bal subtiel breed op Alex Schalk. De ex-NAC’er verschalkte met een boogballetje Ten Rouwelaar en verdubbelde de voorsprong voor zijn huidige club Go Ahead Eagles.

NAC probeerde in het laatste kwartier van de eerste helft nog wat terug te doen voor het rustsignaal. Omdat Eagles zich meer en meer terugtrok op eigen helft, hielp het NAC daarmee in het zadel. Voor de thuisploeg was het zaak om tegen te houden zodat in de rust de 2-0 tussenstand nog op het scorebord stond. Daar slaagde Eagles in zonder echt in de problemen te komen.

De tweede helft kende een spelbeeld dat over en weer ging. Het publiek in de sfeervolle Adelaarshorst veerde op en neer. Het spel was lang niet altijd even goed, maar dat zorgde voor veel kansen aan weerszijden. Eagles wist uit die kansen het meeste gevaar te stichten, maar de schoten belandden veelvuldig recht in de handen van Ten Rouwelaar. NAC wist totaal niet om te gaan met de geboden kansen en Van der Hart werd nauwelijks aan het werk gezet.

Boateng illustreerde het machteloze NAC twintig minuten voor tijd treffend. Bij zijn allereerste actie maaide hij oog in oog met Van der Hart over de bal heen, waardoor een levensgrote kans om zeep werd geholpen. Met de wissel De Kamps voor Perica zette trainer Hellemons daarna al vroeg in op een alles of niets offensief.

Dat offensief kwam op het veld niet uit de verf, want Eagles bleef de beste kansen creëren. Mats Seuntjens haalde tien minuten voor tijd het laatste stukje van de angel uit NAC door een rode kaart te pakken. Terwijl iedereen de ogen op de bal had gericht, zwaaide de grensrechter plotseling met zijn vlag de lucht in. Seuntjens zou Van der Linden hebben geslagen en ontving daarvoor de rode prent.

Eagles speelde het duel rustig uit en had zelfs nog verder uit kunnen lopen met kansen voor onder andere Lewis. Het bleef echter bij 2-0, waardoor Eagles drie punten kan bijschrijven. Volgende week reist Booy met zijn manschappen af naar Arnhem voor de ontmoeting met Vitesse.

Meer foto's