gastvrijheid ver te zoeken in adelaarshorst

Samen met Ludwig Boosveld en Roy Beumer was Henk Koning het brein achter ‘Actie Stadionmuur’. Er werd geld ingezameld door fictieve bouwstenen te verkopen om de ‘heilige’ stadionmuur te behouden en te herstellen. Inmiddels werden duizenden euro’s opgehaald, maar trekken de initiatiefnemers de stekker uit de actie vanwege strubbelingen tussen supporters en de afdeling veiligheid van de club. “Ik kan mezelf er niet toe zetten om energie te steken in de club die op deze manier met iconen onder de supporters omgaat”, legt Koning uit waarom hij zich terug trekt.

Koning doelt op de situatie rondom medeorganisator Boosveld, die een stadionverbod kreeg opgelegd voor drie maanden en zes maanden voorwaardelijk. “Het meest tegenvallend vind ik het feit dat de club niet het vermogen heeft om het op een andere manier op te lossen. Het had gewoon op een goede manier opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld een waarschuwing te geven of Ludwig een rondje aan het hele vak te laten geven. Je moet soms in de geest van de wet denken.”

Hoewel de supporter het woord “club” in de mond neemt, meent hij dat het slechts één afdeling betreft. “Het is slechts een onderdeel van de club, namelijk de afdeling veiligheid. Ondanks het feit dat ik het volste vertrouwen heb in de voorzitter, gebeurt dit wel bij de club en dat levert bij mij vraagtekens op. Daarom is het denk ik goed dat we nu een statement maken en aangeven dat we niet tevreden zijn over het huidige beleid.”

Koning is van mening dat het niet specifiek om de situatie van Ludwig Boosveld gaat, maar dat het ongenoegen al veel langer leeft onder supportersgroepen. Hij benadrukt dat iedereen zich aan de regels moet houden, maar dat er vooraf niet vanuit moet worden gegaan dat iemand zich gaat misdragen. “Niemand is groter dan de club en ook Ludwig verdient geen voorkeurspositie. Ik run zelf vier McDonald’s restaurants en daar moet ook iedereen zich aan de regels houden. Wanneer er mensen binnenkomen ga ik er echter niet direct vanuit dat ze komen om trammelant te schoppen. Bij Go Ahead Eagles wordt wel op die manier gedacht en de gastvrijheid is dan ook ver te zoeken in de Adelaarshorst in de vakken van de ‘gewone’ supporters.” Dat is geheel tegenstrijdig met de behandeling in de business club waar Koning zelf iedere wedstrijd zit. “Daar zou ik gerust met een dergelijk sjaaltje kunnen lopen en niemand die daar wat van zegt.”

Volgens Koning is herkenning de reden dat de bom nu barst bij supporters van de Deventer volksclub. De situatie waar Ludwig nu in verkeert is volgens hem identiek aan vele andere gevallen. “Iedereen herkent er wel iets in. Er is gewoon erg veel ongenoegen over hoe er wordt omgegaan met de supporters in het stadion. Een schrijnend voorbeeld is dat kinderen van zeven jaar worden gefouilleerd bij binnenkomst.”

Koning wil dat de club het beleid onder de loep gaat nemen en ziet dan wel of hij ooit weer wat voor de club gaat doen. “Go Ahead Eagles moet stappen maken in het supportersbeleid. De club moet supporters als gasten gaan zien. Geloof me, als de club die stap weet te maken, is er veel minder idioot gedrag op de tribunes waar te nemen. Dan is iedereen minder snel geneigd om de boel op stelten te zetten, omdat je gewoon goed behandeld wordt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.