eagles wil een en dezelfde ondergrond

Het moge duidelijk zijn dat Go Ahead Eagles een grote voorkeur heeft voor het spelen van voetbalwedstrijden op natuurgras. Voorzitter Edwin Lugt begrijpt niet dat de KNVB het toelaat om binnen één competitie op verschillende ondergronden te spelen. “De voetbalbond wil voor iedereen zoveel mogelijk een gelijke competitie aanbieden. Bij tennis worden toch ook geen wedstrijden op gras en gravel gespeeld gedurende één toernooi?”

Door Maurice Kuipers

Feyenoord kwam deze week veelvuldig in het nieuws door haar oproep om kunstgras in de Eredivisie te verbieden. Martin van Geel, technisch directeur van de Rotterdammers, gaf aan begin volgende maand een voorstel op dit gebied in te dienen tijdens de algemene ledenvergadering betaald voetbal.

Hoewel Eagles-voorzitter Lugt een grote voorkeur heeft voor natuurgras, vindt hij vooral het principe dat er verschillende ondergronden worden gebruikt belangrijk. “Je kunt vanuit twee perspectieven naar de hele discussie kijken. Wij zeggen dat het nadelig voor ons is dat we soms op kunstgras moeten spelen. Maar je kunt andersom ook stellen dat het voor bijvoorbeeld PEC Zwolle nadelig is om op echt gras te voetballen in de Adelaarshorst.”

Op 2 december vindt er een algemene vergadering betaald voetbal plaats. In de vergadering komt het voorstel van Feyenoord aan de orde. “Wanneer het komt tot een stemming zal Go Ahead Eagles stemmen voor één en dezelfde ondergrond bij alle clubs. Omdat wij een voorkeur voor natuurgras hebben, zullen we dus tegen kunstgras stemmen”, aldus Lugt.

Geld

Al met al denkt Lugt echter niet dat het werkelijk tot een stemming komt. Er spelen zes clubs in de Eredivisie en elf clubs in de Jupiler League op kunstgras en Lugt kan zich niet voorstellen dat de KNVB die clubs verplicht tot het aanleggen van natuurgras. “Je moet kijken naar beide competities om problemen met eventuele promoties te voorkomen. Het switchen van kunstgras naar natuurgras kost veel geld. Dat geld is in de Jupiler League bijna niet aanwezig. Daarom zal de KNVB om financiële redenen kunstgras blijven toestaan.”

De traditionele topclubs in de Eredivisie, die allen willen dat kunstgras verdwijnt uit hun competitie, wilden het financiële probleem ontwijken door gezamenlijk een potje geld te realiseren. Op die manier willen ze clubs helpen om over te stappen op natuurgras. Na FC Twente, geeft ook Go Ahead Eagles aan daar niet aan mee te werken. “Het is een eerbare gedachte, maar wij werken daar niet aan mee. Ik ben van mening dat iedere club de eigen broek moet ophouden. Toen wij promoveerden moesten we de veldverwarming toch ook zelf betalen?”, is de klare taal van Lugt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.