de opiniemakers minder kerks wel gelovig

Misschien moet je achteraf wel bekennen dat de verwachtingen te hoog gespannen waren. Franciscus, de paus van de barmhartigheid, van de medemenselijkheid, van de ‘nieuwe richting’, zou de neuzen van die 183 synodebisschoppen wel even dezelfde kant uit krijgen.

Niet dus, met een flinke kater tot gevolg. Die kater zit bij een groot deel van de christelijke wereld en zeker niet alleen bij de rooms-katholieken. Paus Franciscus is immers ook de paus van de oecumene, van de toenadering.

Zijn invloed is kennelijk toch minder groot dan gehoopt. Conservatieve krachten zijn op de rem gaan staan, met name waar het gaat om tolerantie ten opzichte van andere dan de in kerkelijke ogen enige juiste samenlevingsvorm, die van het traditionele huwelijk.

Kerken lopen leeg. Ook in Salland, zo werd deze weken nog duidelijk in Olst. Maar uit tal van onderzoeken, onder andere van het Centraal Bureau voor de Statistiek, blijkt dat gelovigheid niet afneemt. In tegendeel: mensen zoeken wellicht meer dan ooit naar zingeving. Daaruit valt ook de vernieuwde belangstelling voor de Moderne Devotie te verklaren. Wat er wel gebeurt, is dat de mensen het instituut ‘kerk’ de rug toe keren. De hiërarchie, de betutteling, de opgelegde dogma’s, die passen niet meer in deze tijd van individuele keuzes en geloofsbeleving. Niet de kerk, maar het individu bepaalt wat hij gelooft en hoe hij zijn leven inricht.

Dat de kerk daarbij als referentiekader en als ontmoetingsplek dient is prima, maar die moet dan wel te allen tijde vooruit blijven kijken. Was het niet juist Jezus van Nazareth die zei: “Niemand die de hand aan de ploeg slaat en ziet naar wat achter hem ligt, is geschikt voor het Koninkrijk Gods”.(Lucas 9:62).

Met andere woorden: Als je wat wilt bereiken, rechte voren ploegen bijvoorbeeld, moet je niet achterom kijken. Dan gaat het helemaal fout…

Enerzijds schreeuwt de kerk ‘moord en brand’ over de leegloop en weten parochies niet hoe ze het hoofd boven water en de onderhoudskosten van hun kerken binnen de perken moeten houden, anderzijds is nog steeds het grootste deel van de kerkleiding niet in staat barmhartig onder ogen te zien wat er leeft onder de kerkgangers. Of om een variant op een uitspraak van Jezus te gebruiken: Is de kerk er voor de kerkgangers, of zijn de kerkgangers er voor de kerk?’’

Paus Franciscus probeert natuurlijk te redden wat er te redden valt en heeft het over ‘kneden’ en ‘in de week leggen’. Het is nog maar de vraag of die conservatieve krachten zich láten kneden…

Op dit moment lijkt het er op dat de synode een kans om de RK-kerk een menselijker gezicht te geven, uit handen heeft laten vallen en de gelovigen vertwijfelt achterlaat met de scherven.

Voor wie had gehoopt op direct positief resultaat ervaart deze synode als een gemiste kans. Mogelijk dat Franciscus’ weg van de geleidelijkheid uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen. Het is aan hem om de roestige tandwielen van het Vaticaan van verse olie te voorzien. Jammer genoeg gaat dat druppel voor druppel…

Hylke van der Zee

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.