de opiniemakers melkrobot op glasvezel

Glasvezel op het platteland? Het lijkt er van te komen. De inschrijving is gestart voor Salland. Vanuit Vechtdal en Hellendoorn komen dezelfde optimistische geluiden binnen. Optimistisch als je glasvezel wil tenminste.

Zestig procent van het platteland moet meedoen. Dat gaat wel goedkomen. De behoefte is groot. En het gaat ook wel door met minder dan zestig procent. Want die zestig procents-eis is natuurlijk een slimme marketingtruc. Zo zijn de dorpen en steden ook aangesloten. Een mooie businesscase. De sleuvengravers gaan pas aan het werk als ze zeker weten dat het uit kan. Dat zal ergens bij veertig procent zijn, maar je laat eerst de buurt elkaar gek maken: ‘je moet wel meedoen, anders gaat het niet door’.

Als je in de kernen al zestig of zeventig procent van de mensen aan het glas krijgt – daar waar al redelijk goed internet is! – dan gaat dat op het platteland helemaal zeker lukken. Want nu is het internet erbarmelijk. Als ik me zelf als voorbeeld neem: toen ik VOIP wilde hebben sloeg XS4all mijn aansluitaanvraag af: ‘te slechte verbinding, we kunnen geen kwaliteit garanderen’. Netfix hoef ik niet aan te beginnen, want de film loopt steeds vast. Een upload naar de dropbox of een beetje download van wetransfer? Dan is verder fatsoenlijk internetten in huis niet meer mogelijk. Uitzending Gemist? Daar doen we op het platteland niet aan.

En de meerkosten zullen – voor zestig procent – ook geen probleem zijn. De meeste buitenlui wonen best leuk dus kunnen vast de meerkosten wel betalen. En boeren hebben bedrijfsmatig hard snel internet nodig. Die hebben niet alleen in het voorhuis een computer staan. Alle werk in de stal gaat ook steeds vaker computergestuurd. Wel eens een melkrobot aan het werk gezien? Die melkt niet alleen automatisch, die registreert ook welke koe wanneer hoeveel eet, signaleert een afwijkend patroon wat op ziekte kan duiden en geeft alarm als er weer voer gekocht moet worden. Als dat allemaal wat meer gestroomlijnd kan voor 15 euro per maand, graag!

Twijfelaars, laat je overtuigen met de volgende gedachte: nu heb je wellicht glasvezel nog niet nodig. Maar de volgende generatie zeker wel. Die blijft thuis wonen tot ie echt niks meer kan. Die doet dus z’n boodschappen via de computer en heeft met de dokter en zijn hypotheekadviseur online gesprekken, terwijl het digitale bankieren gekoppeld is aan je boekhoudsysteem en de belastingformulieren. Dan kun je toch beter maar nu op z’n goedkoopst aan glasvezel komen dan later tegen meerkosten alsnog aansluiten.

Dus ik zou zeggen: kom maar op met dat glasvezel. In 2015 de schop de grond in. Ik wil wel een stukje helpen graven.

Harrie Kiekebosch.

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.