Home / archiefcentraal / crosscircuit stoomt door naar av salland loop

crosscircuit stoomt door naar av salland loop

Als trekvogels strijkt de zwerm lopers aanstaande zondag neer in de schaduw van het Hoftheater. De AV Salland Crossloop als derde landingsplek voor opnieuw een massaal loopfestijn.

Ook de dertiende editie van het Sallands Crosscircuit lijkt af te stevenen op een recordaantal hardlopers. Na de eerste twee crosslopen staat de teller al op een slordige 1650. Opvallend hierbij is dat het gros van de deelnemers ook echt uit Salland komt. Voor zowel de lokale organisaties als ook voor het bestuur van het Sallands Crosscircuit bewijzen deze cijfers de populariteit van het hardlopen in de regio. Bovendien zijn de sterke winnaars in alle categorieën een afspiegeling van de aantrekkelijkheid van de competitie bij de wedstrijdlopers. Elk weekend weer ligt er de uitdaging: voor de lopers zelf, voor de lopers onderling, maar ook voor de organisaties op locatie.

De derde crossloop, georganiseerd door AV Salland, heeft een nieuwe naam aangenomen. Na vijf edities onder de noemer van Joop van den Enkloop is de crossloop voortaan rechtstreeks gekoppeld aan de naam van de Raalter atletiekclub. Behalve de naam zijn er geen noemenswaardige veranderingen. Of toch wel! Kregen vorig jaar de lopers een spectaculaire triomftocht door de foyer van het Hoftheater, dit keer vindt de crossloop helemaal outside plaats.

Stel je voor dat aanstaande zondag een breed, langgerekt peloton – op tempo- zich door de poorten van de foyer zou moeten moet wringen. Afgaande op de deelnemersaantallen van de vorige crosslopen, met tientallen, honderden tegelijk. Wedden dat één van de dranghekken bij de entree de glazen pui doorklieft.

Bedenk ook dat de prachtige houten paletvloer – door zoveel vrijwilligers zo nauwgezet aangebracht – meteen al achter de kopgroep verwordt tot de oorspronkelijke staat van houtsnippers. De kleurrijke doeken van Dorie Haarman gaan ten onder aan hun eigen waarde, de statafels en de barkrukken veren op uit hun posities, de entreedeur raakt uit de sponning. En de hazende Jos van den Born zou , eenmaal in de buitenlucht , even het oude Franciscushof in zijn nabijheid wensen.

Deze AVSalland Crossloop stuurt het gretige lopersveld zo snel mogelijk het bos in. De bossage aan de randen van de nieuwe woonwijk, maar vooral op het landgoed ‘t Reelaer komen de lopers volop aan hun trekken. Van oudsher kan het in natte tijden behoorlijk drassig zijn op het ruim 200 hectare grote landgoed. ‘ Treelde’, zoals naburige boeren dit uitgestrekte, adellijke gebied aanduiden, is beperkt toegankelijk voor toeristen waardoor de bospaden niet even gemakkelijk toegankelijk kunnen zijn. Voor de crossloper een habitat waar souplesse, coördinatie en tactiek in de strijd geworpen moeten worden. Evenals de eerste twee wedstrijden van dit loopseizoen benadert ook de AVSalland Crossloop een hoge ranking op het gebied van crosswaardige parcoursen. De beelden van de besmeurde lopers in de finishstraat spreken hieromtrent boekdelen.

Een historische zondag wordt het voor Harry Koers. Deze ultra lange afstandloper zet definitief een punt achter zijn lange wedstrijdcarrière, waarbij runs over 75 en 100 km niet geschuwd werden. De taaie Sallander moet noodgedwongen een streep zetten onder zijn loopbaan als hardloper. Weliswaar is het wandelen hiervoor in de plaats gekomen , ja ook hier kijkt hij niet op een paar kilometer meer of minder, tòch gaat het hem aan het hart een dusdanige switch in zijn ‘way of life’ te moeten maken. Zondag gaat hij van start voor zijn allerlaatste wedstrijdloop. Harry zal een start uit duizenden maken, zal toegeschreeuwd, aangemoedigd en bewonderd worden. En als aan de meet ‘Chariots of fire’ uit de geluidsboxen schalt, zal het finishlint zijn carrière definitief afsluiten. En misschien, misschien zal hij de kersverse Nederlands kampioen op de 100 km bij de dames treffen, Yvonne Rosenkamp . Om samen wat uit te lopen en van gedachten te wisselen over de lopershigh, over krampen en schuurplekken, over loopschoenen , trainen en rusten. Harry als ervaringsdeskundige, met ruim 100.000 loopkilometers op de teller; tja, die weet van wanten!

Het zal voor AV Salland een hele klus worden om zondag de stroom deelnemers in goede banen te leiden. Weliswaar maakt het overgrote deel van de lopers gebruik van de digitale voorinschrijving, ook zondagmorgen zal de rij daglopers aanzienlijk zijn. Ter geruststelling voor Joost van der Born, komen deze late beslissers in wandeltempo en gedisciplineerd de foyer binnen wandelen.

Informatie over het programma zie: www.sallandscrosscircuit.nl .

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.