crosscircuit even stoom afblazen en opladen

De echte wedstrijdloper zal dit weekend aangrijpen om actief te herstellen na drie piekzondagen. Om op zondag 30 november weer volop ten strijde te trekken voor de topposities in het klassement. Ja, zo’n vrij weekend heeft veel weg van een rustdag in de Tour de France. Kopmannen, sprinters en knechten houden hun spieren warm en vullen hun dag, naast de zakelijke verplichtingen, met familiale contacten. En de directie, de ploegleiders, de verzorgers, die kijken terug èn blikken vooruit.

Hoewel de teller inmiddels op ruim 2550 lopers staat, is dit voor de organisatie niet het enige criterium om wel of niet van een succesvolle start te spreken. De organisatie èn de ambiance zijn veel meer indicatoren. De proloog met de Echte Bakker Jorinkloop, maar zeker ook de Haarlerbergloop en de AVSalland Crossloop maakten stuk voor stuk de missie van het Sallands Crosscircuit waar. Zoveel mogelijk mensen hardloopplezier verschaffen in goed georganiseerde crosslopen. Ongeacht getraindheid.

In de finishfuik of even verderop bij het aanschieten van het trainingsjack tref je diverse prints van hardloopbeleving. Een dame, 40-plusser: “Ik had het op de helft best moeilijk, maar opgeven? No way!” Renee: “Ik vond het best spannend zo’n allereerste wedstrijd,” waarop een high five volgde met haar loopmaatje. Een wedstrijdloper, hangend over een dranghek, blazend:”Pap in de benen, het liep voor geen meter.”

Een flink eind terug, in de staart van het peloton, zien we ook dit jaar weer bekende gezichten, kenmerkende loopstijlen van de evergreens onder de veteranen: Ben Nijboer, Janny Vrielink, Ab Koetsier en Jaap van der Spek. Heel gedoseerd, genietend en elke keer weer het eureka-gevoel op de finish: “‘Een beetje alsof je gewonnen hebt!” Jaap van der Spek, van 1938!

Het enthousiasme hangt niet alleen aan de honderden lopers; ook de vele vrijwilligers geven blijk van hun liefde voor de vereniging en voor de lopers. En er wordt wat gevraagd van deze mensen! Of leggen deze mannen en vrouwen zelf de lat zo hoog? Zo moest het parkoers rond Omni Mobilae zaterdagmorgen nog in allerijl gewijzigd worden. In Haarle begaven mannen met bladblazers zich in de berg om de paden zo veilig mogelijk te maken en in Raalte vroeg de routing op ’t Reelaer, door aanhoudende regenval, dit jaar extra attentie van de hulptroepen.

En het tussenklassement? Na 3 wedstrijden komt er enige tekening in de rangorde. Winnaars van vorige edities hebben zich opnieuw op kop genesteld. Soms soeverein en ongenaakbaar, een andere keer is de concurrentie moordend. Zo zitten Jos Verdaasdonk en Ruud Boom elkaar bij de elite-heren heel dicht op de huid. Sabine Spreen, Astrid van Velden en Gerja Zielman gooien elk hoge ogen in hun categorie.

En verderop in het klassement is het stuivertje wisselen. Zelfs een zeventiende plek geeft een weeklang gezonde spanning. Het tussenklassement op de website wordt doordeweeks meer dan eens geopend om de rangschikking bevestigd te zien. Zo heeft elke loper zijn uitdaging binnen het circuit.

Het komend weekend de break: geen wedstrijd, geen spanning, geen gemeenschappelijk treffen. Voor vele lopers een onwennig gevoel als je de smaak zo lekker te pakken hebt. Wetende dat op 30 november de Ten Broekeloop volgt, is het zaak om ook in dit stille weekend niet stil te zitten. Schoentjes aan, veters strikken, lopen!

staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.