buitengebied op glasvezel waarom nodig

Vorige week startten we deze serie over Buitengebied op Glasvezel met de stelling dat Salland als eerste regio in Nederland de unieke kans krijgt om aangesloten te worden op glasvezel. Een ander, minstens zo belangrijk, punt is echter de vraag waaróm dat zo belangrijk is. De mensen kijken nu immers óók TV, kunnen bellen en de meeste woningen beschikken over internet. Wat is dan het probleem?

SallandGlas is hierover duidelijk: “Die vraag horen we heel vaak. Zowel op verjaardagen, in de voetbalkantine als tijdens de informatieavonden die al geweest zijn. De vraag is ook wel begrijpelijk, want inderdaad: veel mensen hébben gewoon TV en hébben een telefoonaansluiting. En menigeen kan ook nog wel uit de voeten met de huidige internetverbindingen. Nóg wel. Maar veel mensen ook al niet meer. In toenemende mate lopen de inwoners in het buitengebied tegen beperkingen aan. Kijkend naar de snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT zal dat de komende jaren steeds nijpender worden. Het aantal toepassingen stijgt voortdurend, zowel voor particulieren als bedrijven”

Om het belang van glasvezel aan te geven is het goed te kijken wat nú de situatie in het buitengebied is. Verreweg de meeste woningen zijn aangesloten op een koperkabel van circa 40 jaar oud. Via deze koperkabel wordt getelefoneerd en wordt het internetsignaal ontvangen. Ontvangst van TV-signaal gaat via een schotel en/of van een kastje waar een draadloos signaal mee wordt opgevangen.

“Voor veel huis-tuin-en-keuken toepassingen voldoet dit nog wel redelijk en wie scherp let op aanbiedingen is ook niet zo heel duur uit. Het is met name deze groep mensen die kritisch is op de noodzaak van glasvezel. Maar het wordt anders als met name het internetgebruik toeneemt. Alles wijst er op dat dit alsmaar –en snel- méér wordt”.

SallandGlas wijst daarbij op concrete ontwikkelingen.“Werknemers die in het buitengebied wonen en thuis willen werken? Inloggen ná 10 uur ’s ochtends wordt steeds moeilijker. Kinderen die via internet contact met school willen? Studenten die hun studieopdrachten willen insturen? Bedrijven die offertes willen inleveren of ontvangen? Een inwoner die inzage wil in een bestemmingsplan? Het zijn allemaal voorbeelden van actuele internettoepassingen, waarbij de huidige verbindingen tekort schieten. Mogelijkheden die in de kernen en steden (waar vaak zowel glasvezel als coax ligt!) heel normaal zijn, zijn in het buitengebied helemaal níet vanzelfsprekend. Integendeel. En het gat –en daarmee de verbinding naar de digitale wereld- wordt steeds groter.”

Steeds meer deskundigen zijn het erover eens dat snelinternet cruciaal is voor de toekomst van het buitengebied. Vaak wordt gewezen op de ontwikkelingen in zorg en welzijn. ‘Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Om dat mogelijk te maken worden allerlei zorgdiensten (domotica) ontwikkeld die ingezet kunnen worden. Als het buitengebied daarbij niet over de juiste infrastructuur beschikt, komen die ouderen (en hun kinderen) op achterstand te staan.

De capaciteit van de huidige (koper)kabels komt, vooral door de toename van de toepassingen, dus steeds meer onder druk te staan. De komende tijd zullen we in deze serie ook een aantal persoonlijke ervaringen aan bod laten komen, die stuk voor stuk zullen onderschrijven: snelinternet/glasvezel is écht cruciaal voor de sociale en economische ontwikkeling van het buitengebied. Misschien nog wel méér dan voor de dorpen…

De volgende aflevering (vrijdag 5 december) gaat in op de vraag: Waarom glasvezel, en niet bijvoorbeeld 4G of 5G?

Tot slot:

SallandGlas verwacht op korte termijn aan te kunnen geven welke providers bij de start van het netwerk hun diensten (en met welke pakketten) zullen aanbieden. De gesprekken zijn in een afrondende fase. Zodra hierover meer bekend is laten we dat uiteraard weten.

Belangrijke informatie: Sinds afgelopen week is het mogelijk om u digitaal in te schrijven. Invullen van papieren formulieren (mág uiteraard nog wel) is daarmee niet meer nodig. Inschrijven kan op staging2.sallandglas.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.