buitengebied op glasvezel een unieke kans

Woon je in het buitengebied van Deventer, Raalte of Olst-Wijhe, dan kun je je inschrijven voor glasvezel. “Een unieke kans,” zegt de stichting SallandGlas die bestaat uit vooral vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang-afdelingen. Ook in Ommen en Dalfsen zijn er acties om glasvezel in het buitengebied te realiseren. Wij bieden SallandGlas de komende week ruimte vragen te beantwoorden. Dus heb je die? Stel ze.

Onze eerste vraag is gelijk al een dubbele: waarom organiseert SallandGlas dit en hoe kunnen we er zo zeker van zijn dat de kosten scherp uitonderhandeld zijn?

Het antwoord: “We zijn als initiatiefgroep inmiddels een kleine drie jaar bezig, met als belangrijkste taak om scherp te zijn op kansen die zich aandienen. In heel Nederland is de aanleg van glasvezel in het buitengebied een probleem, omdat de aanlegkosten zo hoog zijn. Marktpartijen willen wel, maar kunnen het niet. Overheden willen wel, maar mogen niet.

Het grote probleem van glasvezel in het buitengebied is dat de afstanden tussen de woningen zó groot zijn dat geen enkel bedrijf de aanlegkosten kan terugverdienen. Ter illustratie: in Salland moet ongeveer 1200 kilometer kabel in de grond worden gelegd. Daar moet dan vervolgens een heel systeem aan gekoppeld worden, vóórdat er een TV, telefoon en internetsignaal doorheen kan. De totale kosten: ongeveer 17 miljoen euro. En reken maar even mee (we doen daar niet geheimzinnig over): als 60% van de 7000 aan te sluiten mensen meedoet, wil dat zeggen dat elke aansluiting gemiddeld 4200 euro kost.

Deze hoge kosten verklaren dat er vrijwel nergens in het buitengebied van Nederland ‘spontaan’ glasvezel wordt aangelegd. In Friesland zijn initiatieven om het wél te krijgen, er zijn veel publicaties over de problemen in Oost-Groningen, maar ook in Gelderland, Zeeland, Brabant en ga zo maar door, is het hetzelfde liedje. In Vechtdal probeert men het ook van de grond te krijgen.

Waarom het in Salland wel lukt? De reden is eigenlijk heel simpel: de provincie Overijssel heeft vorig jaar besloten om een deel van de verkoop van de aandelen die de provincie had in Essent, te gebruiken om initiatieven zoals SallandGlas te ondersteunen. En omdat SallandGlas, vanwege het voorwerk van de Plaatselijk Belangen ‘het verst’ was, heeft Salland de primeur.

Concreet betekent deze provinciale steun dat SallandGlas kan rekenen op een eenmalige subsidie, plus een lening met een lage rente. De voorwaarde voor deze steun is dat de inwoners zelf ook bijdragen en dat 60% meedoet. Mocht het niet lukken om die 60% te halen, dan vervallen de subsidie en de lening en gaat deze unieke kans aan Salland voorbij.

De andere kant van de medaille: slagen we er wél in, dan is Salland de eerste regio in Nederland waar het glasvezel in het buitengebied wordt aangelegd! Een kans die we niet mogen laten lopen.

De volgende aflevering gaat volgende week vrijdag over: Waaróm glasvezel?

Heb jij ook een vraag? Stel hem via redactie@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.