blekkerhoek en gemeente begraven strijdbijl

“Wat een verlossing, wat een opluchting,” reageert Gerard Koolhof. “We hebben er ruim twee en een half jaar over gedaan om hier tegen te vechten. Het hing continu als een schim boven de vereniging, als het zwaard van Damocles boven ons hoofd.”

In 2012 legde de gemeente de speeltuinvereniging een dwangsom op, omdat er niet voldaan zou worden aan de eisen van het bestemmingsplan. Dit als gevolg van geluidsoverlast door de verhuur van de zaal. Het zaaltje mocht daarom niet meer verhuurd worden voor feestjes. Dat was een belangrijke inkomstenbron van de vereniging. Een rechtszaak volgde: Ook de rechter oordeelde dat verhuur verboden was.

“Ik heb eerlijk gezegd wel eens gedacht, ‘het is wel goed zo,” bekent Koolhof. “Dat die dwangsom nu weg is, nou, het is geen kroon op ons werk, maar geeft wel heel veel voldoening. We hebben daarom de spelregels wel wat aangepast.”

Zaalverhuur voor feestjes wordt niet meer gedaan. Alleen kinderfeestjes, of kindgerelateerde feestje vinden er nog plaats. “De zaal wordt nu tot uiterlijk 19.00 uur verhuurd, soms bieden we uitloop naar 20.00 uur aan.”

De hele kwestie tussen de gemeente en de speeltuinvereniging heeft overigens niet alleen voor nadelen gezorgd. “We hebben dit jaar zo’n 140 nieuwe leden gekregen. Samen met vorig jaar misschien wel 200 nieuwe leden. Dat zorgt er ook voor dat we dit jaar niet hoeven aan te kloppen bij de gemeente voor financiële steun,” aldus Koolhof. “We hebben een flinke stap vooruit gezet.”

En nu de dwangsom verleden tijd is, komen de nieuwe plannen van de speeltuinvereniging ook gelijk naar buiten. “We hebben ons oog laten vallen op twee nieuwe speeltoestellen. Eentje voor ouderen en eentje om kinderen langer in de speeltuin te houden. Het speeltoestel voor ouderen is geschikt voor 0 tot 80 jaar. Je kunt er 17 soorten oefeningen op doen. We zijn nu bezig met het opzetten van acties om het financieel rond te breien.”

De energie waarmee Koolhof de plannen uit de doeken doet, maakt duidelijk dat hij met de speeltuinvereniging vooruit wil. “Dat komt ook door het enthousiasme van de mensen uit Raalte. Dat is echt geweldig geweest. We hebben tijdens de afgelopen periode geen negatief iets gehoord. We moesten gewoon een half uur extra voor de boodschappen uittrekken. Dat geeft aan dat de Blekkerhoek gewoon leeft. Dan kun je als bestuur niet achterblijven,” aldus Koolhof, die nog eens benadrukt dat hij niet zijn eentje vocht tegen de dwangsom. “Ik sprak altijd namens het hele bestuur.”

En nu? “Niet stil blijven staan bij het verleden. We moeten gewoon vooruit.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.