voorzitters supportclubs eagles en zwolle praten

Met een licht gevoel van aversie gingen ze om tafel met elkaar. De liefhebbende club van de een, botst met de beminde club van de ander. Edward Rondhuis en Freddy Eikelboom, voorzitters van de supportersverenigingen van respectievelijk Go Ahead Eagles en PEC Zwolle zitten zo ver mogelijk uit elkaar. Na lang aandringen van ons, gaan de twee met elkaar in gesprek. Een unieke ontmoeting, op een neutrale locatie, ongeveer twintig kilometer van Zwolle en Deventer, is wat volgt.

Beide heren hebben als doel de supportersvereniging op een zo goed mogelijke manier te leiden. Rondhuis doet dat als voorzitter van Supportersvereniging Go Ahead Eagles sinds april, Eikelboom neemt sinds juni van dit jaar de honneurs waar voor Supportersclub PEC Zwolle. Over één ding zijn ze het beide roerend eens. De IJsselderby is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar dat is dan ook het enige. De rood-gele en blauw-witte lijn van denken liggen ver uit elkaar en beide heren zijn niet van plan om die lijn ook maar iets op te schuiven naar het midden. De hekel aan elkaars club, de concurrentie en de strijd is in ieder gespreksonderwerp sterk aanwezig.

Hoewel Eikelboom zijn club altijd van steun wil voorzien, reist hij niet af naar Deventer om de IJsselderby te aanschouwen. “Laat ik duidelijk zijn, het liefst ben ik er bij natuurlijk, maar ik reis al jaren niet meer mee naar Deventer. Ik vind het schandalig hoe je als supporter wordt behandeld, daar heb ik principieel moeite mee. Het is zo’n opgeklopt sfeertje en dat maakt het er niet leuker op. Je wordt gefouilleerd wanneer je de bus in gaat, het stikt van de ME bij aankomst en je zit vast aan allerlei verplichte tijdsafspraken. Ik betaal voor een kaartje om mijn club aan te moedigen en om voetbal te kijken, maar in die vissenkom in Deventer kun je het spel niet eens goed volgen.”

Volgens Rondhuis gaat het nergens over hoe je als supporter wordt aangepakt tegenwoordig. “Ik erken de slechte kwaliteit van het uitvak in de Adelaarshorst, maar dat is inherent aan de ontwikkelingen van de club. We zijn daar mee bezig en vanaf volgend jaar wordt het uitvak verbeterd, als het gehele stadion een verbouwing ondergaat. Wij maken in Zwolle echter ook mee dat er veiligheidseisen op het hoogste niveau aan te pas komen. Ik vraag me af of dat nodig is, het maakt de derby een stuk minder mooi en het maakt het nog erger om naar Zwolle af te moeten reizen.”

Rivaliteit

De hoge veiligheidseisen hebben ongetwijfeld te maken met de rivaliteit die heerst tussen de rood-gele club uit Deventer en blauw-witte club uit Zwolle. Volgens Rondhuis is die rivaliteit er pas sinds de jaren ’90. “Eind jaren ’80 speelde Go Ahead Eagles een oefenwedstrijd tegen PEC bij een amateurvoetbalclub ergens in Zwolle. Ik ging daar met de auto heen om de wedstrijd te bekijken, zonder enige beperking. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?!”, vraagt de Eagle zich openlijk af.

Eikelboom kan geen specifieke oorzaak aanwijzen voor de opkomst van de rivaliteit. “Het heeft er mee te maken dat je dichter op elkaar komt te zitten en elkaar wat vaker treft. Ik weet echter niet anders, het is er bij mij met de paplepel ingegoten. Voor mij als Zwollenaar is een hekel hebben aan Eagles net zo logisch als gras dat groen is of water dat nat is. Daar is ook niets mis mee, als het maar niet doorslaat in geweld.” Rondhuis is het daar mee eens. “Als supporters mogen we graag de grens opzoeken en fanatiek tekeer gaan, maar we moeten niet over die grens heen gaan.” Moge het duidelijk zijn. Hoe hartstochtelijk beide mannen hun club ook ondersteunen, tegen geweld en vernielingen hebben ze een afkeer net als ieder weldenkend mens.

De aankomende IJsselderby kent twee clubs die hot zijn. Zowel bij Eagles als bij PEC groeit de supportersschare en daar zijn beide voorzitters vanzelfsprekend erg gelukkig mee. “Als je dit succes twee jaar geleden had voorspeld, had iedereen je voor gek verklaard”, realiseert Eikelboom zich. “Het mooie er aan is dat je een aantal jaar geleden al met 2-0 achterstond wanneer onze spelers in de Arena het veld opgingen. Dat is nu niet meer zo en dat is een prachtige ontwikkeling.” Rondhuis geeft toe dat Zwolle het sportief goed doet, maar houdt een slag om de arm. “Hoe hoger de pieken zijn, hoe harder je kunt vallen. Ze denken nu dat ze in de Arena een punt kunnen behalen, maar dat wil niet zeggen dat ze dat in Deventer ook lukt.”

Perfecte IJsselderby

“Of het nou op Eredivisieniveau of op Eerste Divisieniveau is, de IJsselderby is de IJsselderby en blijft altijd even speciaal”, is Eikelboom stellig. “Om die mee te mogen maken, maar vooral om te mogen voetballen lijkt me fantastisch. Het is geen wedstrijd die uitmondt in mooi voetbal, maar de ingrediënten passie, inzet en strijd zijn altijd aanwezig. Als Zwollenaren willen we natuurlijk geen één wedstrijd verliezen, maar er zijn twee wedstrijden die we altijd willen winnen en dat zijn de duels met Go Ahead Eagles.”

Rondhuis roemt de beleving en de strijd tijdens de IJsselderby’s. “Het gaat mij niet om het mooie voetbal, ik kom voor een zege van Go Ahead. Een wedstrijd op het scherpst van de snede winnend afsluiten geeft een overmeesterend gevoel. Al is het een onterechte penalty in de laatste minuut na een draak van een wedstrijd, alles draait om winst. Het is mooi dat het tegenwoordig weer op Eredivisieniveau gespeeld kan worden, maar ik zou er echt niet rouwig om zijn wanneer PEC degradeert.” Eikelboom kan zich herinneren dat hij blij was dat Eagles in de Eerste Divisie uitkwam en zijn PEC in de Eredivisie. “Wij promoveerden destijds en ik weet nog dat we toen zongen ‘Nooit meer Deventer’. Een jaar later zagen we ineens die club weer met hun kop boven het maaiveld uitsteken toen zij promoveerden. Toen dachten we, ‘pff, shit daar heb je ze weer hoor’. Nu kijk ik op wedstrijddagen direct naar de resultaten van Eagles. Tegen Utrecht volgde ik het duel tot de 2-0, maar daarna niet meer. Ik dacht ‘kat in het bakkie’, Eagles verliest weer. Later hoorde ik dat ze toch nog hadden gewonnen, dat was onwerkelijk en maakte de zaterdag er niet echt leuker op.”

Afschuwelijk

Op de vraag wat de voorzitters nou het lelijkst vinden aan de rivaliserende club hebben ze beide direct een antwoord klaar. “Zwolle heeft een grote fout gemaakt”, begint Rondhuis. “Dat stadion van ze, ik vind het werkelijk een gedrocht en dan ligt er ook nog eens kunstgras in. Als voetballiefhebber vind ik het onbegrijpelijk dat een voetbalclub in zo’n stadion wil voetballen. Het is een betonnen bak, je moet goed kijken, wil je er een voetbalstadion in zien en dat gaat ten koste van de beleving naar mijn mening. Ik ben dolgelukkig dat bij de vernieuwbouw van onze Adelaarshorst een architect is aangesteld die rekening houdt met de authentieke sfeer van het stadion.” De reactie van Eikelboom laat niet lang op zich wachten. “Het stadion is gericht op commerciële functies. Door de commerciële functies ligt het veld heel erg laag. Ik zat destijds bij de planvorming en heb van begin af aan, als het ware aan de wieg van het stadion gestaan. In mijn optiek was het de bedoeling dat het veld in het stadion hoger kwam te liggen, zodat het publiek dichter op het veld kwam te zitten. Dat is echter niet gebeurd, onder meer omdat die maatregelen kostenverhogend zouden zijn en en de gemeente ook niet bijsprong in de realisatie van het stadion. Uiteindelijk heeft dat zijn voordelen, omdat we nu kunnen uitbreiden. De tribunes kunnen worden doorgetrokken naar beneden en dan krijg je een beetje Kuiptaferelen. Wat betreft het gras, ruik ik ook liever echt gras, maar het ligt er nou eenmaal in en je ziet er steeds meer clubs voor kiezen.”

Het lelijkste aan Eagles zijn volgens Eikelboom de kleuren. “Het is simpel om aan te wijzen wat ik het meest afgrijselijk vind aan die club. Dat zijn de kleuren rood en geel en dan vooral de combinatie rood-geel. Ik zit er ook nog telkens naar te kijken, want in mijn gezichtsbeeld zit de Wibra, verschrikkelijk gewoon. Ik draag gerust een rood shirt, maar ik peins er niet over om dan ook maar een tint geel in mijn kledingkeus aan te brengen. Andersom net zo.” Rondhuis moet lachen om die opmerking. “Rood-geel is een unieke kleurencombinatie en dat past bij een unieke club. Toch groeit de afkeer tegen blauw ook bij mij”, “Zwolschblauw, bedoel je?”, reageert Eikelboom direct. “Ja, je zult me nooit in dat blauw van Zwolle zien lopen en dat is binnen ons hele gezin ingeburgerd. Wij gaan bijvoorbeeld ook nooit naar de Gamma, maar altijd naar de Praxis”, legt Rondhuis de rivaliteit nog een keer bloot.

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.