verweij over paar jaar raalte aan de beurt

“De sluiting van kerken rondom Deventer speelt niet alleen in de stad. Dat komt ook hier een keer.” Pastoor Jan Verweij voorziet dat binnen enkele jaren ook een kerk in Raalte moet sluiten. “We kunnen nu nog net quitte spelen met alles, maar als het kerkbezoek blijft teruglopen, moeten we in Raalte ook gaan kijken hoe we verder gaan.”

Volgens Verweij hoeven we niet te verwachten dat er volgend jaar al een kerk dicht moet, maar over een paar jaar kan Raalte er, als er geen ommekeer in de tendens van het teruglopend kerkbezoek komt, echt niet meer onderuit. “Het is heel denkbaar dat er op den duur nog maar één kerk in Raalte is.”

Overigens meldt Verweij dat het niet alleen om het dalend kerkbezoek gaat. “Het is voor de kerk ook heel belangrijk dat er genoeg vrijwilligers zijn. Daar moeten we heel kies mee omgaan. Maar het belangrijkste zijn toch wel de onkosten. We moeten de gebouwen natuurlijk kunnen ook blijven onderhouden.”

Als Raalte verder zou moeten met een kerk, stelt Verweij niet dat er alleen nog maar diensten in de kerk zelf worden gehouden. “Zo zouden we af en toe best een ruimte bij kunnen huren. Ik ben vanmorgen nog bij een viering in de Leeren Lampe geweest.”

Verweij: “Toch moeten we ons afvragen waar we met zijn allen mee bezig zijn. Kijk nou eens reëel naar wat er gebeurt. We moeten onszelf toch de vraag stellen of we nog zoveel kerken nodig hebben. En dan kunnen mensen wel roepen dat hun kerk behouden moet blijven, maar als er een hele generatie uit de kerk wegblijft, dan moet je andere wegen inslaan.”

Eerder vertelde de pastoor al dat er maatschappelijk gezien een andere zondagbeleving is ontstaan. “Ik zie op zondagmorgen meer mensen naar het sportveld gaan dan dat er in de kerk zitten. En toch moeten we proberen om contact op te bouwen met de generatie die nu uit de kerk wegblijft.”

“Als ik het geloof bij jongeren ter sprake breng, merk ik wel dat er interesse is,” aldus pastoor Verweij. “We organiseren nu ook wandelingen en een spiritualiteitscafé. Bij dat soort bijeenkomsten hoor ik wel eens ‘ik voed mijn geestelijk leven op een andere manier’. Mensen geloven nog wel, maar zien het vaak niet meer zitten om elke zondag naar de kerk te gaan.“

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.