van polen ijsselderby kenner bij pec

Het publiek zit er vol op en de beleving is enorm. Ik houd van het fanatisme bij de supporters, het levert een bepaalde druk op en daar ga ik absoluut niet slechter van spelen.”

Het duel tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is er volgens Van Polen niet één als anderen. “Dit is een speciale wedstrijd, dat weet ik omdat ik al heel lang hier in Zwolle speel. Voor de supporters is het een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Deze derby is een van de mooiste derby’s van Nederland. Qua fanatisme is de wedstrijd vergelijkbaar met Ajax – Feyenoord. Geweldig, zolang de supporters maar geen gekke dingen doen. Ze moeten bijvoorbeeld geen voorwerpen op het veld gooien, maar een speler van de tegenpartij een beetje jennen hoort er bij vind ik.”

Van Polen is een van de weinige PEC spelers die de IJsselderby al meermaals heeft gespeeld en fungeert dan ook als IJsselderby-kenner binnen de selectie. “Jonge jongens als Rick Dekker en Thomas Lam komen een week voor de wedstrijd al naar me toe. Ze vragen dan of het echt een speciaal duel is en hoe alles in z’n werk gaat. Dat vinden ze interessant om te weten, omdat ze natuurlijk ook verhalen horen. Dan zeg ik dat ze zich echt moeten beseffen dat het een speciale wedstrijd is, want daar moet de gehele selectie van doordrongen zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich goed instelt op de wedstrijd voordat we naar Deventer vertrekken.”

Van Polen is zich mede zo goed bewust van een juiste instelling, omdat PEC vorig seizoen hard ten onder ging in de Adelaarshorst. “Vorig seizoen werden we afgebluft op het gebied van strijd. Eagles stond al snel op een 2-0 voorsprong. Omdat ik geblesseerd was geweest zat ik mezelf te verbijten op de bank. We werden afgedroogd omdat zij veel strijdlustiger voor de dag kwamen. Dat mag nooit en te nimmer gebeuren, dus we weten wat ons te doen staat voor aanstaande zondag. Ik heb zelf namelijk nog niet zo vaak verloren van Go Ahead Eagles en dat wil ik graag zo houden.”

Aan trainingen voor de laatste wedstrijd en de reis naar Deventer merkt de Zwolse aanvoerder dat het duel er niet zomaar een is. “Bij de laatste training voor een wedstrijd tegen Eagles zijn altijd veel meer supporters dan normaal en is er zelfs vuurwerk. Wanneer we naar Deventer afreizen zien we onderweg allemaal mensen die ons uitzwaaien en hangen er spandoeken. Mede door dat soort dingen worden we als selectie opgeladen voor het duel.”

Supporters

De rechtsback wil PEC niet als favoriet bestempelen. “Voor de buitenwereld zijn wij misschien de favoriet, maar uit eigen ervaring weet ik dat winnen in de Adelaarshorst lastig is. Het publiek zit er daar kort op, dat maakt het mooi om in de Adelaarshorst te spelen. Vooral het fanatisme van het thuispubliek vind ik mooi om mee te maken, zolang het binnen de perken blijft. Ook het uitvak zal weer barstensvol zitten en onze fans zullen gek worden als we winnen. De supporters zijn een belangrijk onderwerp in de IJsselderby en zij hebben met hun gedrag een belangrijk aandeel in hoe mooi de derby wordt.”

Volgens Van Polen kan Eagles zich handhaven in de Eredivisie en de verdediger hoopt daar ook op. “Ik volg Eagles niet op de voet, maar ik zie wel eens een wedstrijd van ze. Als ze hetzelfde kunnen opbrengen als vorig seizoen dan gaan ze zich zeker handhaven. Ik weet dat ik me met die uitspraak niet populair maak in Zwolle, maar het is voor iedereen geweldig om van de IJsselderby te kunnen genieten. Dat kan alleen wanneer beide teams op hetzelfde niveau actief zijn.”

Van Polen vertrouwt er op dat zijn team aan het langste eind zal trekken aanstaande zondag. “Wij staan hoger op de ranglijst en spelen het betere positiespel. Dat zal echter gepaard moeten gaan met een flinke dosis vechtlust, want anders gaan we kopje onder. Daar zijn we dit seizoen in gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. We hebben het nu meer in ons om af en toe een schop uit te delen als dat nodig is en te bikkelen wanneer daar om gevraagd wordt. Met een punt nemen we geen genoegen in Deventer, we moeten winnen, ik wil gewoon winnen.”

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.