van kooten over eagles pec en het leven

Hij speelde als spits voor zowel Go Ahead Eagles als PEC Zwolle. Voor de eerstgenoemde club scoorde hij in de periode 1976 – 1983 met enige regelmaat. Met 79 doelpunten in het rood-gele shirt is Cees van Kooten nog steeds de topscorer aller tijden bij de Deventenaren. Van Kooten speelde de IJsselderby zowel met Eagles tegen Zwolle als met Zwolle tegen Eagles en weet dus alle ins en outs van de rivaliserende strijd.

Go Ahead Eagles moment: “In 1978 speelden we een degradatiewedstrijd tegen FC Amsterdam. Ik kreeg een week voor dat duel last van een zweepslag, waardoor ik niet mee mocht spelen van de trainer. Ik wilde zelf koste wat het kost spelen, maar dat kon natuurlijk niet. Ik kon amper lopen. Met rust stond het nog 0-0 en het zag er voor ons niet goed uit. Mijn been werd helemaal ingetaped, vanaf mijn enkel tot aan mijn lies zat ik in de tape. De tweede helft moest het gebeuren, ik ging toch meespelen. Omdat ik niet goed kon lopen, hobbelde ik maar wat over het veld. In de tweede helft bereidde ik met twee kopballen twee doelpunten van Stef Walbeek voor, waardoor we wonnen en niet degradeerden! Dat was geweldig.”

Hedendaags leven: “Ik ben al een tijd ziek en heb diverse kankers gehad. Vanaf mijn 40e ben ik al ziek geweest en ik weet niet hoe vaak geopereerd, maar ik overleef alles. Ik moet het gewoon rustig aan doen, want als ik te snel op sta krijg ik bijvoorbeeld geen lucht meer. Toch heb ik een mooi leven en ik weet nou eenmaal dat ouder worden met gebreken komt. Ik kom overal, omdat ik cijfers geef voor de Voetballer van het Jaar van de Telegraaf. Ik ga daarvoor naar wedstrijden van clubs in de Oostelijke regio zoals FC Twente, Vitesse en PEC Zwolle. Door de week ga ik iedere ochtend naar Café Floors in Deventer. Daar praat ik met Bob Maaskant en Harry Elbers over van alles, want we hebben over alles een mening. De kwestie Rusland komt aan de orde, maar ook ander nieuws uit de politiek en natuurlijk voetbal. Wij horen zo langzamerhand bij de ouderen van Nederland dus we zouden op de Ouderenpartij moeten stemmen, daar discussiëren we dan over.”

De IJsselderby: “Ik heb met Go Ahead Eagles tegen PEC gespeeld, maar ook met PEC tegen Eagles. Voor mij waren het altijd gewone wedstrijden. De supporters maken zich er helemaal druk om, maar voor de spelers is het niet anders dan andere wedstrijden. Wel vond ik het altijd mooi dat het publiek te keer ging. Ik had altijd veel contact met het publiek tijdens wedstrijden. Tegen Sparta schold een supporter me een telkens uit bijvoorbeeld, omdat ik naar zijn mening slecht speelde. Hij vroeg me of ik was wezen stappen, maar uiteindelijk maakte ik vijf minuten voor tijd de winnende treffer. In plaats van te juichen liep ik toen naar hem toe: “Wat sta je nu te juichen man? Ik bakte er toch niets van?”, vroeg ik. De rivaliteit tussen Eagles en PEC was destijds niet zo aan de orde, daarom durfde ik het ook aan om van Deventer naar Zwolle over te stappen. Toch merkte ik toen wel dat het voor sommige supporters al een gevoelige overstap was. Mijn dochter nam eens de telefoon op, maar hing direct weer op. “Papa, als je naar PEC gaat, maken ze je dood.” Daar schrok ik zo van dat ik direct mijn telefoonnummer geheim heb laten maken.”

Go Ahead Eagles: “Ik kom nog iedere thuiswedstrijd bij Go Ahead Eagles, mits ik voor de Telegraaf op pad moet om spelersrapporten te maken. Ik heb er mijn eigen stoel op de hoofdtribune. Mijn vrouw gaat ook vaak mee, want zij houdt ook van voetbal. Ze is een fanatieke Ajax supporter en is niet te genieten als de Amsterdammers verliezen. Mijn clubje is toch wel Go Ahead Eagles. Ik wil ook dat Eagles altijd wint en dat heb ik met geen enkele andere club, terwijl ik ook zeven jaar voor Telstar heb gespeeld. Daarnaast had ik ooit eens hoofdtrainer van Eagles kunnen worden. Dat heb ik echter direct geweigerd. Ik ga toch niet een club in mijn eigen stad trainen? Wanneer het dan even tegen zit heb ik al die achterlijken voor de deur staan bij mij thuis. Wel was ik hulptrainer, maar daar moest ik noodgedwongen mee stoppen, omdat ik hartproblemen kreeg. Vanaf mijn 52e levensjaar doe ik daarom al zo goed als niets meer.”

Voorspelling: “Ik ben nog niet overtuigd van Eagles dit seizoen. Ze hebben te vaak punten weggegeven. Ik denk dat een gelijkspel het maximaal haalbare is voor Go Ahead Eagles. Alhoewel, tegenwoordig weet je het ook nooit. Vorig jaar was het immers ook 4-1 in ons voordeel. Voorspellen is nou eenmaal het slechtste wat een ex-voetballer kan, dus bind me er niet op vast. Ik kan wel in de buurt zitten, maar in werkelijkheid is het altijd anders. Er is simpelweg niets veranderlijker dan voetbal, anders won toch iedereen de toto wel? Als ik een uitslag moet zeggen, zeg ik 1-1.”

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.