straatlampen vaker uit

Het was afgelopen nacht niet de voorbode, maar de gemeenten in Salland en Vechtdal willen bewuster om gaan met de verlichting in de openbare ruimte. In een gezamenlijke aanpak doen zij voorstellen om de bewustwording over lichtvervuiling te vergroten en overbodige verlichting aan te pakken.

De provincie Overijssel ondersteunt de aanpak met een subsidie van 175.000 euro. Deze komt bovenop een al eerder gegeven subsidie van 75.000 euro. De subsidie is door gedeputeerde Bakker (Milieu, Wonen en Financieel Toezicht) afgelopen nacht overhandigd tijdens de Nacht van de Nacht in het natuurgebied de Olde Maten bij Rouveen.

Gedeputeerde Bakker: “Vaak zijn we ons niet eens bewust dat openbare verlichting onnodig brandt op plekken waar niemand er van profiteert. Vandaar dat ik dit initiatief van de gemeenten van harte ondersteun. Bewust omgaan met verlichting kán, zonder in te boeten op sociale of verkeersveiligheid. Daarmee draagt het bij aan een gezonde en veilige leefomgeving voor alle Overijsselaars.”

Bewustwording èn het aanpakken van onnodige verlichting gaan in de plannen van de gemeenten hand in hand. Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg en voorzitter van de regionale stuurgroep Bewust Verlichten: “Elke gemeente heeft geïnventariseerd welke prioriteiten zij heeft op gebied van verlichting. Deze prioriteiten zijn vastgelegd in actieplannen. Dat gaat van het beter afstellen van verlichting rond sportvelden of bedrijventerreinen tot communicatieprogramma’s om mensen bewust te maken van onnodige verlichting. Gekeken is of verlichting echt nodig is, maar ook of het energiezuiniger kan.”

Naast de provinciale subsidie investeren gemeenten ook zelf in de aanpak van overbodige verlichting. Eind 2015 moeten alle projecten zijn uitgevoerd.

We zijn benieuwd naar de voorstellen die dat oplevert. En als jij een goed idee hebt: zet het hieronder.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.