sportraad maakt gehakt van bezuinigingsplan

Sportraad Heino heeft maandagavond gehakt gemaakt van het bezuinigingsvoorstel van de gemeente Raalte op sport. Willem Mulder stelde de politici een aantal gewetensvragen namens de sportraad. “Wij vragen ons af: Weten jullie wat wij allemaal wel niet doen? Of er nog rek is? Weten jullie hoe onze begroting eruit ziet?”

Mulder sprak de coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen rechtstreeks aan: “Een sportvereniging is meer dan een aantal poppetjes die met het ter beschikking stellen van materiaal en accommodatie sportbeoefening mogelijk maken. Dit staat mooi omschreven in het hoofdlijnenakkoord van Gemeentebelangen en CDA: ‘een vereniging is een plaats waar sociale en maatschappelijk binding ontstaat en vorm krijgt.’ De ‘plaatsen’ komen tot stand door vrijwilligers, zij worden in het akkoord ‘het cement van onze samenleving’ genoemd. En dat is precies wat ons enorm veel zorgen baart. Het cement wordt aangetast. Er is gevoelsmatig geen waardering voor onze vrijwilligers die zich belangeloos vele uren inzetten voor het verenigingsleven.”

“Het is het zoveelste jaar dat er bezuinigd wordt. Het is het zoveelste jaar dat raadsleden, ook raadsleden van Heinose komaf, ons toezeggen dat dit het is. De clubmensen zijn moe, zij die zich 110 procent hebben ingezet en creatief zijn geweest om eerdere belastingen niet geheel te hoeven door te belasten aan haar leden.”

Mulder: “In het akkoord staat letterlijk ‘inzetten op verbinden en vertrouwen’ en ‘samen staan we sterk’. Welk vertrouwen moeten we hebben en in wie? Is er sprake van samen?”

Mulder liet duidelijk blijken dat Heino het geschuif met regels en subsidies spuugzat is. “Een vereniging heeft haar sponsorinkomsten weten te verhogen door een winddoek met reclame in een ballenvanger te hangen. Wat nu dreigt is de heffing van precariobelasting.”

Ook verhuur van voetbalaccommodaties aan buitenlandse clubs zou door de gemeente extra belast worden.

Ook voor de gang van zaken rondom het overnamevoorstel van sporthal Hoogerheyne had Mulder geen goed woord over. “In het raadsvoorstel staat dat er uitgebreid is gesproken over het overnemen van de sporthal. Dat is in ieder geval niet door de aanwezige bestuursleden zo ervaren. De uitnodiging was zonder onderwerp en agenda. En dat voor zo’n belangrijk onderwerp. En het zou sieren de huidige uitbater van sportcafé Time-Out in te lichten.”

Bovendien wijst Mulder de politici erop dat er jaren geleden al een soortgelijk plan is geweest, maar dan verzonnen en gedragen door de sportverenigingen zelf. “Destijds werd het naar de prullenmand verwezen.”

Mulder vat samen: “Wij als Heinose verenigingen zijn het zat om de bezuinigingen zomaar weer te slikken. Het cement brokkelt uit haar voegen, waar houdt het op? Hoe kunnen bestuurders een langetermijnvisie ontwikkelen als zijn geen enkele grip hebben op hun grootste kostenpost? Wat als er weer tegenvallers zijn met nieuw Tijenraan, zelfstandig Hoogerheyne of sportbedrijf? Wat ons niet zal verbazen. Trekken wij dan weer aan het kortste eind?”

Volgens de sportraad raken de bezuinigingen en de daaraan gelieerde contributieverhogingen de financieel zwakkeren in de samenleving. “En het toegankelijk houden van sport is een van de ambities in het hoofdlijnenakkoord.”

Mulder: “Wij als verenigingen vinden sport een basisvoorziening. Als die in het geding komt, dan vinden wij het zelfs een politiek gerechtvaardigde keuze om de belastingen te verhogen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.