raalte verhoogt lasten in 2015

De gemeente Raalte gaat haar belastingen en leges in 2015 verhogen om die meer kostendekkend te maken. De afvalstoffenheffing gaat omhoog, de OZB stijgt verder, de rioolheffing wordt duurder en een bouwvergunning gaat meer kosten.

Het tarief voor de afvalstoffenheffing wordt volgend jaar, bij een gemiddeld aantal ledigingen, 164 euro. Dat was in 2014 143 euro. De rioolheffing stijgt van 189 euro naar 199 euro.

De OZB voor huiseigenaren wordt met 3,5% verhoogd. Deze verhoging bestaat, zoals eerder door de gemeente besloten, uit 2% inhaalcorrectie en 1,5% inflatiecorrectie. Dit betekent dat de totale lastendruk in 2015 voor een “gemiddelde” huurder uit komt op 363 euro (dat was 332 euro). Een “gemiddelde” woningbezitter gaat 657 euro aan lasten betalen, dat was in 2014 621 euro.

De tarieven voor een bouwvergunning worden in twee stappen verhoogd van 1,7% van de bouwsom in 2014 naar respectievelijk 2,2% in 2015 en 2,5% in 2016. Uitgangspunt hierbij is om de vergunningsprocedure kostendekkend te maken. Hiermee stijgt Raalte van nagenoeg goedkoopste gemeente in Nederland naar een plek in de middenmoot.

Overigens is het niet allemaal kommer en kwel in de Raalter financiën: Volgens wethouder Niens laat de begroting van de gemeente een gunstiger beeld zien dan een jaar geleden verwacht werd.

In de begroting zoals het college van B&W die heeft gepresenteerd, blijkt dat het meerjarenperspectief gunstiger uitvalt dan vorig jaar was ingeschat. Niens: “Bij de vorige begrotingsbehandeling gingen we er van uit dat we vanaf 2017 onze begroting weer structureel sluitend zouden hebben. Uit de begroting die we nu aan de gemeenteraad voorleggen blijkt dat we dat vanaf 2016 al hebben.”

De begroting van Raalte staat in het teken van grote veranderingen. Niens: “In de komende bestuursperiode ligt er een fors pakket aan bezuinigingsmaatregelen waar we invulling aan moeten geven. Bezuinigingen oplopend van 1,55 miljoen euro in 2015 tot 3,35 miljoen euro in 2018. Daarnaast zijn wij vanaf 2015 verantwoordelijk voor taken op het gebied van de participatiewet, de jeugdwet en de wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Deze taken komen in het kader van ‘de drie decentralisaties’ over naar de gemeenten. Tot slot verandert onze rol als gemeente ten opzichte van de markt en samenleving. Al deze veranderingen bij elkaar vormen voor onze organisatie en het gemeentebestuur een uitdaging, die je in deze begroting ook terug ziet.”

“Uit het financiële plaatje blijkt dat de algemene bestemmingsreserve eind 2018 op een niveau van 4,08 miljoen euro staat. Dit laatste bedrag is ruim 1,2 miljoen euro hoger dan bij de jaarrekening 2013 was voorzien. Daarmee is de gemeente Raalte een financieel gezonde gemeente,” aldus de wethouder. “Dat neemt niet weg dat ook de risico’s toenemen. Zo zijn de gevolgen van het Rijksbeleid nog onzeker voor ons.”

Op donderdag 6 november vergadert de gemeenteraad over de begroting.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.