oog voor kunst anna sikkes

Oog voor Kunst. Een nieuwe rubriek op Salland Centraal. Elke 14 dagen leert Annemarie Eijsvogels ons op een andere manier naar kunst te kijken. Dat doet ze door een kunstenaar in woord en beeld te portretteen. In deze eerste aflevering portretteert ze Anna Sikkes.

Vrijwel iedereen heeft het eens gedaan. Tekenen en kleuren. Als kind mocht je je vaak zoet houden met een paar vellen papier en een doos kleurpotloden. Bij velen van ons beperkte dat tijdverdrijf zich hooguit tot de kinderjaren. Sommigen echter zijn er nooit mee gestopt. Zij hebben er hun beroep van gemaakt, zoals Anna Sikkes.

Ik ontmoette Anna Sikkes tijdens de expositie Kleurrijk Hellendoorn dit voorjaar en ze bleek een dorpsgenoot van me. Sinds haar afstuderen in de zomer van 2013 aan Artez, de kunstacademie te Zwolle, woont en werkt ze in Raalte. Sikkes is illustrator van beroep. Eenieder die het blad Roalter Wind onlangs nog gelezen heeft kan haar werk gezien hebben, want sinds kort illustreert ze haar bevindingen van het leven in Raalte in dit blad.

Omdat haar werk heel toegankelijk is en een plezier voor het oog wilde ik wel eens meer van haar weten en zocht haar op, ze werkt aan huis. Dat ze later, als ze groot was, nog steeds zou tekenen was voor haar omgeving geen verrassing. Ze was er namelijk ook echt altijd en overal mee bezig. Een opleiding aan de kunstacademie was een logisch vervolg.

Sikkes maakt figuratief werk, d.w.z. dat je wel meteen kunt zien wat het voor moet stellen. Voor de

niet geoefende kunstkijker heeft dat meestal wel de voorkeur. Een wat meer geoefend kunstkijker is bij figuratief werk daarentegen vaak snel uitgekeken. Zo niet bij Sikkes’ werk. Met haar werk probeert ze de toeschouwer op een andere manier naar de wereld te leren kijken. Ze nodigt de kijker uit om diens fantasie te gebruiken en mee op ontdekkingstocht te gaan in Sikkes’ droomwereld. Zo is de Globetrotter een werk waar je niet zo een-twee-drie op uitgekeken raakt, een ontdekkingsreiziger die tevens zijn koffer als slaapkamer heeft ingericht, je blijft er naar kijken en er nieuwe dingen in ontdekken. Sikkes werkt in verschillende technieken en vaak ook combinaties van technieken. Een spontane losse verfstreek acrylverf gecombineerd met precisietekenwerk met de kroontjespen. Daarna volgt soms na het inscannen van de handgemaakte illustratie ook nog een digitale bewerking van het geheel.

Inspiratie haalt Sikkes uit het dagelijkse leven, bijzondere gedragspatronen van mens en dier, uit de dingen die ze op reis tegenkomt zoals die gekke huisjes met v-vormige daken die veel in haar werk terugkomen zag ze in Bristol. De wereld om haar heen wordt scherp geobserveerd, soms maakt ze ter plaatse een schetsje, soms ook gewoon een notitie in woorden die ze later met haar creativiteit in een illustratie vertaalt.

Sikkes illustreert eigen verhalen maar ook in opdracht verzorgt ze illustraties en is onlangs begonnen aan een samenwerking met kinderboekenschrijfster Kirsten Baartman. Daarnaast maakt ze vrij werk, piepkleine schilderijtjes op bijzondere voorwerpen en is een aantal van haar illustraties ook te koop als ansichtkaart of poster en zelfs als magneetjes!

Een column van Annemarie Eijsvogels

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.