onze zuipkeet is gezellig en veilig

De VVD heeft opgeroepen duizenden illegale ‘zuipketen’ onmiddellijk te sluiten. Keten waar op illegale wijze drank wordt verkocht dienen te worden opgedoekt volgens de partij. Salland Centraal sprak hierover met een keethouder uit de regio. “Onze keet heeft vele voordelen ten opzichte van een kroeg in de stad.”

Aangezien in de keet van de eigenaar die wij spraken ook drank wordt verkocht, wenst hij anoniem te blijven. Het verkopen van drank zonder vergunning is immers volgens de wet verboden.

“We hebben onze keet inmiddels al bijna zes jaar in gebruik”, vertelt de keethouder uit de regio. “Hier zitten we eigenlijk alleen met vrienden en andere mensen die we kennen. Het is in het verleden wel is voorgekomen dat er onbekenden bij waren, maar dit kwam de sfeer niet ten goede. Hen interesseert het ook weinig als er wat kapot gaat.”

De keet werd lange tijd intensief gebruikt. “Er zijn periodes geweest dat we bijna elke dag daar te vinden waren. Momenteel hebben we allemaal wat minder tijd, dus is dit iets afgenomen.” Maar uitgekeken op hun eigen honk is de vriendengroep allerminst. Ze vinden het plan van de VVD dan ook een slechte zaak.

Keten onveilig?

Volgens de VVD brengen de keten brandgevaar, geluids- en afvaloverlast en vandalisme of vechtpartijen met zich mee. Maar de keethouder kan zich daar totaal niet in vinden. “Er is nooit ruzie of gezeur, juist omdat er alleen mensen zijn waar we het zelf gezellig mee vinden. Dat heb je in de kroeg niet.” Daarnaast wordt er bij hem wel degelijk aan de veiligheid gedacht. “Er hangt vluchtwegverlichting die gaat branden als de netspanning wegvalt en er zijn meerdere nooduitgangen. De brandblussers hangen ook voor het grijpen en we letten op elkaar dat er niet achterlijk veel gedronken wordt.”

Maar het voornaamste punt waar de VVD op hamert, is de illegale drankhandel. En hoe je het ook wendt of keert; de keethouder maakt zich hier schuldig aan omdat hij geld vraagt voor het drinken zonder een vergunning daarvoor te hebben. Maar volgens hem is dat een onschuldige zaak. “Wij vragen 50 cent voor een muntje, waarvan mensen bier, wijn, fris of iets lekkers kunnen halen. Je begrijpt dat we dan ook niet bakken met geld binnenhalen. Er wordt misschien af en toe een minimale winst geboekt, maar dat stoppen we allemaal weer in de keet.”

Echter door deze goedkope biertjes, loopt de horeca geld mis. Koninklijke Horeca Nederland trok daarom ook aan de bel en noemt het ‘oneerlijke concurrentie’. “Oneerlijk is het wel”, zegt de keethouder in alle redelijkheid. “Maar de prijzen in cafés en discotheken worden steeds hoger. Wij vinden dat te duur en zoeken daarom een alternatief.”

Ouders

Ook de ouders van de keethouder, bij wie het honk op het terrein staat, zien geen problemen in de werkwijze. “Die vinden het alleen maar fijn dat ze weten waar we uithangen. Ze komen er zelf ook wel eens bijzitten omdat ze het zo gezellig vinden.”

De oproep voor het verbieden van een dergelijke keet wordt dan ook op zijn zachtst gezegd niet enthousiast ontvangen. “Het is een slechte zaak. Wij zitten nu ergens waar niemand last van ons heeft. Jongeren die niet zo’n plek hebben, gaan vaak op straat hangen. Dát zorgt voor overlast, afval en vandalisme.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.