Home / archiefcentraal / niemand kan om de open huizendag heen

niemand kan om de open huizendag heen

Open Huizendag. Zaterdag 4 oktober staat hij weer op het programma. De verwachtingen zijn simpelweg hooggespannen, want na een paar magere jaren is de huizenmarkt flink herstellende. Verschillende makelaars blikken vooruit op aanstaande zaterdag.

“Niemand kan om de Open Huizendag heen,” stelt Henry Bosch van Bosch Makelaardij in Raalte. “Er is veel aandacht in de media: tv, radio, tijdschriften en kranten versterken het succes.De NVM Open Huizendag is natuurlijk laagdrempelig en uitnodigend, je kunt verschillende woningen binnen een tijdsbestek van vier uur bekijken.”

De Open Huizendag is overigens niet alleen interessant voor potentiële kopers, ook verkopers kunnen hun vruchten plukken door mee te doen, stelt Bosch. “Uit onderzoek van de NVM blijkt dat van de woningen die meedoen aan de NVM Open Huizen Dag, drie maanden later ruim 27% is verkocht. Bij woningen die niet meededen was dit ongeveer 15%. Wanneer vlak voor de NVM Open Huizen Dag iets aan de vraagprijs werd gedaan, bleek dit te stijgen tot 39%.”

Wilco Lindeboom van Lindenhorst Makelaars en Taxateurs in Raalte vat de kansen die Open Huizendag kort samen: “Voor de makelaars is een goed moment om ook de verkopers actief te betrekken bij de verkoop, je moet het toch samen doen. De verkopers doen graag mee, omdat ze natuurlijk graag willen verkopen en ook hun steentje willen bijdragen. De kijkers komen graag omdat ze geen afspraak hoeven te maken en ook de druk niet voelen van die makelaar.”

Om een grotere kans op succes te hebben tijdens Open Huizendag, hebben we de makelaars om tips gevraagd. Gerben ten Broeke van Ten Broeke Makelaardij in Lemelerveld adviseert vooral om sfeer te proeven. “Ik zou bezoekers adviseren om bij een eerste bezoek aan een woning, te proberen om de sfeer van de woning en de woonomgeving te pakken te krijgen. Na een eerste bezoek wil je graag weten of die woning jouw (t)huis kan worden. Wat niet zoveel zin heeft om in het eerste bezoek alle details op te schrijven, dit kan wel bij een volgende bezichtiging.”

Wilco Lindeboom komt met hetzelfde advies als zijn collega uit Lemelerveld, maar voegt daar nog een punt aan toe. “Probeer ook goed naar de praktische kant van een woning te kijken. Zijn de ruimtes groot genoeg, ligt de tuin goed op de zon? Maar vooral: zie je je hier de komende jaren met plezier wonen?”

Henry Bosch heeft ook advies voor mensen die hun huis te koop hebben staan. “Zorg voor een opgeruimd en schoon huis. Verwijder zo veel mogelijk persoonlijke accenten en creëer een prettige woonsfeer. Zorg voor een verzorgde tuin en laat het bezoek rustig rondkijken. Volg het bezoek op gepaste afstand.” Ook adviseert Bosch om eerlijk antwoord te geven op vragen. “Verwijs bij twijfel altijd door naar uw makelaar.”

Gerben ten Broeke adviseert vooral om aandacht te besteden aan de sterke punten van een huis: “De verkopende partij adviseren wij om de pluspunten van de woning goed op te laten vallen. Dat betekent bijvoorbeeld dat een mooie tuin, op de huizendag er ook tip top moet uitzien.” Wilco Lindeboom vergeet ook de lekkere geur in het huis niet: “Natuurlijk de appeltaart!”

En hoewel de Open Huizendag te boek staat als vrijblijvend en laagdrempelig, zien de makelaars goede kansen voor verkopers en kopers. De opleving van de woningmarkt is goed merkbaar. “Met name doordat er veel meer aktiviteit op de woningsmarkt is: meer bezichtigingen, meer oriënterende gesprekken en natuurlijk meer verkopen,” aldus Ten Broeke.

Wilco Lindeboom merkt ook een stijging in de bezichtigingen op. “Wij zien duidelijk meer bezichtigingen, ook in het middensegment. Opvallend is dat de verkopers nu denken dat we uit de crisis zijn en dat ze bij onderhandelingen niet veel hoeven te zakken. Kopers hebben echter nog het gevoel dat er veel te onderhandelen valt. Dat vraagt veel van de makelaar om de partijen toch bij elkaar te krijgen. En dat maakt ons werk nog leuker.”

“In zijn algemeenheid trekt de markt weer aan,” stelt Henry Bosch. “Uiteraard merken wij dat zelf ook, ons kantoor heeft dit jaar aanzienlijk meer huizen verkocht. Zelfs in de normaal rustige vakantieperiode hebben we veel woningen laten bezichtigingen en goed verkocht.”

Open Huizendag duurt zaterdag 4 oktober van 11.00 uur tot 15.00 uur. Je kunt dan lekker veel huizen zonder afspraak vrijblijvend bezichtigen. Een goede kans om je breed te oriënteren dus.

Lees ook

Botsing bij station in Raalte; geen gewonden

RAALTE – Bij het station in Raalte zijn gisteravond twee auto’s op elkaar gebotst. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.