mogelijk besmette kalveren op boerderij heeten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haalt donderdag meerdere kalveren weg bij een bedrijf in Heeten, om te onderzoeken of de dieren zijn besmet met het antibioticum furazolidon. De kalveren zijn eigendom van een boer in Bant, in de Noordoostpolder. Dat meldt RTV Oost

De boer heeft, naast bedrijven in Heeten en Bant, ook bedrijven in Putten en Augustinusga. Vorige maand zijn bij de bedrijven in Bant en Augustinusga al honderden kalveren opgehaald door de NVWA. Het jongvee zou besmet zijn met furazolidon.

De NVWA is al een aantal maanden bezig met onderzoek naar de besmetting, die zou zijn veroorzaakt door besmet veevoeder afkomstig uit Lopik. In juli werden tientallen varkens- en kalverbedrijven, vooral in Oost-Nederland, door de NVWA gesloten vanwege het besmette voer. Vlees van dieren die furazolidon hebben binnengekregen, is niet meer geschikt voor consumptie.

Eind juli bleek dat bij de varkensbedrijven geen besmette dieren waren gevonden. Die bedrijven werden daarop weer vrijgegeven. Op een aantal kalverbedrijven zouden wel besmette dieren zijn gevonden, meldde staatssecretaris Dijksma toen aan de Tweede Kamer.

De NVWA verwacht over een week te kunnen zeggen of er op het bedrijf in Heeten besmette kalveren zijn aangetroffen. Daarna wordt bekeken wat er eventueel met de andere dieren moet gebeuren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.