laat bieb wijhe eigen geld beheren

Ja, we hebben er lang op gewacht, maar nu is het zover. Na jarenlang van politiek getreuzel stelt het college van burgemeester en wethouders voor de bibliotheek in de vorm van een servicepunt in de Langstraat van Wijhe te handhaven. Een goed uitgangspunt voor de levendigheid van het centrum en de toegankelijkheid van de bibliotheek. Toch zijn er een aantal geschilpunten. Het college wil dit servicepunt voor een periode van vijf jaren inrichten, terwijl de werkgroep uitgaat van een toekomstbestendige bibliotheek voor tien jaar.

Over de financiering van dit voorstel kan ik niet juichen. Door het inkrimpen van de fysieke ruimte in het Holstohus door de bibliotheek bespaart deze E 14.500,= per jaar en levert dit een exploitatieverlies op voor de stichting Kulturhus van E 43.500,= Het krimpen van deze fysieke uitleenfunctie was op termijn te voorzien. De bibliotheek heeft volgens de geldende opzegtermijn voor de huur uit gehandeld. Daarom is er sprake van een voorspelbaar bedrijfsrisico . Het is bijzonder vreemd dat het college dit nu wil compenseren. In plaats dat het Kulturhus nu als de wiedeweerga een nieuwe huurder gaat zoeken, heffen ze naar de gemeente de bedelaarshand ! Was het Holstohus bij het vorig college in de vorm van wethouder mevr. Otterloo haar oogappel, dit college doet er nog een schepje bovenop. Ze hoeven bij het Holstohus maar een poep of een scheet te laten of het college gaat al weer pamperen. Het wordt tijd dat het noodlijdende Holstohus financieel zindelijk wordt en haar eigen broek gaat ophouden. Het budget van de bibliotheek en het Holstohus zijn twee gescheiden budgetten. Het Holstohus kan niet op die van de bibliotheek parasiteren.

We zijn dan wel als Olst-Wijhe sinds een jaar of tien één gemeente met een gemeenschappelijk belang, maar we kunnen een bedelaarshand niet oneindig vullen !

Opvallend is ook dat de gemeente het jarenlange proces van politiek getreuzel en het daardoor het kunnen realiseren van de bezuiniging van 10%, nu eenzijdig bij de bibliotheek legt. De politiek in Olst-Wijhe is er juist debet aan dat deze bezuiniging niet in tijd wordt gerealiseerd. Het lijkt erop dat het college bij de afweging van haar belangen de prioriteiten niet goed heeft gesteld. Het lijkt op : “Edelman, bedelman, bibliotheek”. De volgorde zou toch anders moeten zijn !

Daarom is ook van belang, dat bij de optie verkoop van het bibliotheekgebouw de bibliotheek de beschikking houdt over haar eigen vermogen. Anders lekt het geld weg.

Dus gemeenteraad, besluit in de afweging van uw belangen de bibliotheek te steunen in de vorm van een toekomstbestendig servicepunt in het centrum van Wijhe voor minstens tien jaar !!!

René Kral

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.