koopman nog steeds trots op record

Als aanvaller scoorde hij aan de lopende band voor PEC Zwolle in de periode van 1955 tot 1964. Maar liefst 135 doelpunten scoorde hij voor de club, waarvan 124 in competitiewedstrijden en elf in bekerwedstrijden. Geen enkele aanvaller van de Zwolse club wist in de vijftig jaar daarna meer doelpunten te scoren dan Leo Koopman. Dat record zorgt er voor dat de inmiddels 79-jarige man nog iedere thuiswedstrijd trots op de hoofdtribune zit.

PEC Zwolle moment: “Dirk van der Wetering mocht in die tijd meedoen met het Nederlands PTT Elftal en hij speelde ook bij PEC Zwolle. Beide waren we postbode, maar hij mocht als enige mee met het PTT elftal naar Marseille voor een West – Europees PTT Toernooi. Op een woensdag zou het team vertrekken, dinsdagmorgen moest hij nog meedoen met het tweede van PEC Zwolle en laat het nou net zo zijn dat hij toen zijn been brak. Dat was een flinke aderlating voor het PTT Elftal, waardoor de baas van PEC Zwolle en het PTT elftal (dat was dezelfde man) mij vroeg om mee te gaan. Dus ik ging dinsdagmiddag naar het gemeentehuis om alle papieren in orde te maken. De woensdag er na ging ik met de trein naar Amsterdam en vanuit daar gingen we met het elftal met de trein door naar Marseille. Dat was een prachtige tijd en we zijn later bij een toernooi in Milaan zelfs nog Europees Kampioen geworden. Toen voelde ik me wel de held van Zwolle, Raalte en omgeving.”

Hedendaags leven: “Ik doe eigenlijk niets meer. Ik word in juli aankomend jaar al 80 jaar, dus ik denk dat de meeste tijd er wel op zit voor mij. Van familiebezoeken geniet ik volop en ook moedig ik mijn kleinzoon aan met voetballen bij Heino. Hem neem ik wel soms mee naar PEC en hij heeft zeker veel talent, maar ik zou niet weten hoe ver hij het kan schoppen. Natuurlijk vinden al mijn kleinkinderen het leuk dat opa de topscorer aller tijden van PEC Zwolle is, dat vinden ze wel bijzonder. Verder kijk ik nog vaak wedstrijden van Rohda Raalte en kaart ik iedere dinsdagvond.”

De IJsselderby: Hoewel Leo het zichzelf niet meer zo goed voor de geest kan halen heeft hij de IJsselderby wel degelijk gespeeld. Een bekerduel met PEC Zwolle won hij met 5-4 van Go Ahead Eagles in het seizoen 1960/1961. Hij scoorde zelfs drie keer, Dirk van der Wetering verzorgde de andere twee doelpunten. Wel wist Leo te vertellen dat hij ooit eens een wedstrijd in het rood-gele shirt van Eagles heeft gespeeld. “Ik speelde eens een oefenwedstrijd voor Go Ahead Eagles. Zij wilden mij graag hebben en het leek mij ook wel wat, maar uiteindelijk werd het niets. Toen was Go Ahead Eagles in mijn ogen een net iets betere club en de rivaliteit was toen totaal niet aanwezig. Het is dus niet te vergelijken met de huidige tijd, waarin ik waarschijnlijk nooit over zo’n soort transfer had nagedacht.”

PEC Zwolle: “Ik kom er nog iedere thuiswedstrijd. De club geeft me iedere thuiswedstrijd twee vrijkaarten. Ik ben nog gezond en vind het prachtig om er heen te gaan. Dan loop ik bij het stadion en dan zijn er altijd oude bekenden die ik zie en roepen ‘Hee Leo, hoe gaat het man?!’, daar ben ik wel trots op. Ik kijk de wedstrijden altijd met mijn maten Joop Knol, Wannie Sterken, Herman Sterken en Dries Jans, de vader van de huidige PEC Zwolle-trainer Ron Jans. Ik ga samen met Albert Rijke naar het stadion, hij rijdt auto en neemt mij dan mee. Ik kan volledig genieten en hoef verder niets te doen.”

Voorspelling: “Nou in ieder geval dat PEC Zwolle wint. Ze zijn met een goed seizoen bezig en het winnen van de Johan Cruijffschaal en de beker heeft veel vertrouwen met zich meegebracht. Het kampioenschap zit er zeker niet in, maar wanneer ze bij de top vijf eindigen, zou het al een hele goede prestatie zijn. Als ik een uitslag moet zeggen voor de IJsselderby laat ik PEC met 2-3 winnen.”

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.