kerk olst dicht te weinig kerkgangers

De Heilige Theresia in Olst gaat dicht. Het gebouw aan de Thorbeckestraat 11 wordt, net als een aantal kerkgebouwen in Deventer, definitief gesloten. De Heilige Lebuinus Parochie, met nu nog elf locaties, wordt omgebouwd naar één organisatie met vijf geloofscentra waar elk weekend een dienst wordt gehouden. Reden is de enorme daling van het aantal kerkbezoekers, het aantal pastores en de financiële situatie.

De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Wijhe gaat samen met de H. Willibrordus in Boerhaar één geloofscentrum vormen. In Deventer gaan de Heilig Hart, de Maria Koningin, Titus Brandsma in Colmschate en de Radboud op de Worp dicht. De parochie behoudt de Broederenkerk in Deventer, de H. Nicolaas in Schalkhaar, de H. Nicolaas in Lettele, de H. Willibrord in Boskamp.

“Deze herstructurering zal pijn doen daar waar kerkgebouwen gesloten worden”, laat Betsie Engberink namens de parochie weten. “Maar het biedt ook mogelijkheden voor vernieuwing. Hiertoe zullen verschillende commissies advies gaan geven aan het parochiebestuur en pastoraal team over opbouw van de geloofsgemeenschap. Alle ideeën van parochianen zijn daarbij van harte welkom en worden meegenomen.”

Het aantal locaties/kerkgebouwen (twaalf) van de Lebuinusparochie is tot het sluiten van de Joannes Vianneykerk in Deventer (in juni 2014) gelijk gebleven sinds 1980. Het aantal parochianen wat in meer of mindere mate deelneemt aan de vieringen is volgens de parochie tussen 1980 tot 2014 teruggelopen van 7000 naar nog ongeveer 1000. “Het aantal pastores is in die jaren ook fors teruggegaan. De financiële toestand van de parochie is evenmin rooskleurig. Het roer moet dus om!”

Engberink: “Het bestuur en pastoraal team hebben de afgelopen periode gebruikt om te komen tot maatregelen voor een vernieuwde parochie, die pastoraal, organisatorisch en financieel aangepast is aan deze tijd. De stappen die daarvoor worden genomen zijn: De parochie wordt organisatorisch één geheel – daartoe worden de locaties opgeheven. Er zijn in 2015 nog vijf geloofscentra waar in het weekend gevierd wordt. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor alle gelovigen en geïnteresseerden met een goed aanbod van catechese, jongerenpastoraat en geloofsopbouw.”

Ondanks het sluiten van een aantal kerkgebouwen, wil de parochie blijven werken aan een positief toekomstperspectief. “Een parochie waar de parochianen zich thuis voelen, actief hun steentje kunnen bijdragen aan het samen `kerk` zijn waardoor zij in de gelegenheid zullen blijven hun geloof te kunnen belijden en verdiepen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.