Home / archiefcentraal / jongeren willen uitbreiding koopzondagen

jongeren willen uitbreiding koopzondagen

Jongeren willen meer koopzondagen in Raalte. Dat is één van de uitkomsten van het raadsdebat van vrijdag. Leerlingen van de klassen 4 vwo van het Carmel College Salland gingen het debat met elkaar aan. De partijen SP en CDA waren tegen uitbreiding van de koopzondagen, maar zij zagen een koppeling met een evenement op de eerste zondag van de maand nog wel als kans.

Vrijdagmiddag gingen ruim 130 vwo-leerlingen van het Carmel College Salland met elkaar in debat over vier stellingen. Leerlingen werden daarbij ingedeeld in een politieke partij en gaven vanuit die achtergrond aan of ze voor of tegen de stelling waren. Burgemeester Piet Zoon leidde het debat. Elke stelling werd ingeleid door een voor- en tegenstander, waarna alle fracties in de raadzaal van de gemeente op elkaar reageerden. Hoewel de leerlingen bij de stelling over het behoud van de basisbeurs nog wat afwachtend waren, bloeiden de debatten over het kinderpardon, de koopzondag en het herstelrecht al snel op.

In de ochtend werden onder leiding van jongerenfracties (JongeDemocraten, JongeSocialisten, JOVD, CDJA en ROOD), raadsleden van de gemeente en leerlingen van de debatklas de stellingen voorbereid. Vanuit het perspectief van de politieke partij werd stelling genomen en via smartphones werden er bronnen en argumenten bij gezocht.

In de middag volgde het debat en twitterden de leerlingen mee via #debatcarmel, zodat de leerlingen ook ‘online’ hun mening konden geven. Deze tweets werden weergegeven op een groot scherm in de zaal afgewisseld met live beelden van de sprekers. Voorzitter Piet Zoon hield de aandacht van alle jongeren vast door het leiden van het debat af te wisselen met uitleg over de praktijk van een gemeenteraadsvergadering.

De dag was onderdeel van een tweedaags debatproject waarbij de leerlingen oefenden in verschillende vormen van het debat. Op donderdag maakten zij kennis met het lagerhuisdebat, wat iets informeler en sneller is. Op vrijdag leerden zij via de voorzitter het woord te voeren en door een politieke bril te debatteren.

Aan het eind van de middag trok de jury zich terug. Zij roemden de kwaliteit van het debat: “uitmuntend”, vonden het “lekker fel, tof om te zien” en hadden ook gelachen. Ze kozen dit jaar in afwijking van voorgaande jaren voor twee vrouwelijke winnaars: Maret Hoogeboom en Fabiënne de Graaf waren de beste debaters van de dag.

Lees ook

Oosterhuis zangdienst in Wesepe

WESEPE – Op zondag 19 september vindt in de Protestantse kerk van Wesepe weer de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.