is uw bv al een flex bv

Zoals u weet is op 1 oktober 2012 het BV-recht op verschillende onderdelen gewijzigd. Vervolgens is op 1 januari 2013 nogmaals een wijziging doorgevoerd. De Flex BV werd vanaf genoemde data een begrip.

De Flex BV dient te worden opgericht bij de notaris. De akte van oprichting en de statuten worden in samenspraak met u en uw accountant vastgesteld.

In deze bijdrage zet ik een aantal wijzigingen voor u op een rijtje.

1. Het is eenvoudiger een BV op te richten en daardoor ook goedkoper.

* U bent niet meer verplicht om minimaal € 18.000 te storten op de bij u geplaatste aandelen.

* Voor de storting in geld of goederen (bijvoorbeeld de inbreng van uw onderneming) is geen bankverklaring of accountantsverklaring meer vereist

* Wel dient er, indien u bijvoorbeeld uw huidige onderneming in de BV inbrengt, een beschrijving te worden opgemaakt van hetgeen u inbrengt en wat de waarde daarvan is en welke waarderingsmethoden ten grondslag liggen aan die waarde. Net als vóór de wetswijziging is het verstandig dat u contact legt met uw accountant, zodat deze tot de beschrijving kan overgaan.

2. Hoofdelijke aansprakelijkheid bestuurders bij onverantwoorde uitkeringen.

Uitbetaling van bijvoorbeeld dividend heeft pas werking na goedkeuring door het bestuur. De bestuurder dient dan te beoordelen of de uitkering verantwoord is. Kunnen de opeisbare schulden nog worden voldaan na de uitkering? De bestuurder kan hoofdelijk aansprakelijk worden voor het tekort wat ontstaat door die uitkering. Zelfs de aandeelhouders kunnen worden verplicht om het bedrag dat aan hen is uitgekeerd terug te betalen.

3. Overtollige gelden belastingvrij uit de B.V. halen.

Aandeelhouders kunnen gemakkelijker overtollige liquiditeiten – soms zonder belastingheffing – uit de BV opnemen. Wél dient ook deze uitkering goedgekeurd te worden door de bestuurders. Overlegt u dit ook vooraf met uw accountant. Vooraf zullen daartoe ook de statuten gewijzigd worden.

Statuten kritisch bekijken?

Wenst u antwoord op onderstaande vragen?

* Aan wie moet u de aandelen aanbieden bij voorgenomen overdracht?

* Wilt u aandelen inkopen of op kapitaal afstempelen? * Wilt u de oproepingstermijn voor een algemene vergadering van aandeelhouders verkorten?

* Wilt u onderscheid maken in aandeelhouders die alleen recht hebben op de winst en aandeelhouders die alleen zeggenschap krijgen?

* Hoe zit het met de tegenstrijdig-belang-regeling voor een directeur?

Neemt u dan contact met mij op om tijdens een gratis onderhoud uw huidige en toekomstige situatie onder de loep te nemen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.