ijsselvallei staat centraal tijdens congres

IJsselID houdt in het weekend van 17,18 en 19 oktober een aantal activiteiten waarbij de IJssel centraal staat: het IJsselweekend. Er is een varend congres over hoe de bewoners van de IJsselvallei meer betrokken kunnen worden bij alles wat er in hun streek gebeurt.

Op vrijdag en zaterdagavond laat het Kunstenlab iets zien van haar inzet voor de realisatie van de IJsselbiënnale. Jongeren die hebben deelgenomen aan een wedstrijd ‘De IJssel van ons’ zijn te gast op de boot vanuit Zutphen. Tenslotte is er op zondagmorgen in Bronkhorst aandacht voor mystiek en devotie.

Alle activiteiten worden toegelicht op ijsselweekend.nl

IJsselID is een tweejarig project vanuit de Provincies Gelderland en Overijssel en zoekt naar nieuwe wegen om bewoners die begaan zijn met hun eigen omgeving, mee te laten praten over de ontwikkelingen die in het gebied plaatshebben. IJsselID wil ontdekken wat bewoners en ondernemers belangrijk vinden en zo de verbindende schakel vormen tussen vroeger, nu en straks, tussen bewoners en plannenmakers.

Voordat dit project ten einde is organiseren IJsselID, het Kunstenlab en Stichting IJsselhoeven een weekend lang meerdere activiteiten.

Een ervan is het Varend congres Trots op de IJssel. Op de boot, de Spes van de Veerman van Kampen, gaat het over de betrokkenheid van mensen bij wat er in de streek gebeurt. Verhalen van vroeger en nu vertellen wat mensen belangrijk vinden. Hoe kan dat meer dan nu gebeurt een rol spelen bij de ontwikkelingen in de toekomst. Want ook in de IJsselvallei zal het Deltaprogramma nog worden uitgevoerd. En meer dan eerder zullen mensen zelf verantwoordelijkheid krijgen voor het vergroten van hun eigen veiligheid. Sprekers en discussianten zijn onder andere prof Jan Kolen, biografie van het landschap; Jannemarie de Jonge, WING Wageningen, landschapsarchitecte, AL Snijders, schrijver, en Gerard Hendrix namens IJsselID. Ook aanwezig zijn vertegenwoordigers van het aanstaande Deltaprogramma.

De congresboot vertrekt op 17 oktober om twee uur ’s middags vanuit Zwolle en is aan het einde van de middag in Deventer. Daar wordt u, als u dat wilt, teruggebracht naar de startlocatie in Zwolle.

Je kunt ook op vrijdagavond deelnemen aan de Prelude van de IJsselbiënnale die ook weer per boot om acht uur ’s avonds vertrekt in Deventer en daar ook weer terugkomt. Die bootreis laat je zien hoe de biënnale, een kunstmanifestatie die vanaf volgend jaar tweejaarlijks plaatsheeft tot stand komt.

Voor jongeren die deelgenomen hebben aan de ontwerpwedstrijd ‘De IJssel van mij’, is er de mogelijkheid om op zaterdag deel te nemen aan een varende workshop.

Zaterdagavond is er weer een mogelijkheid meer te weten te komen over de biënnale. Deze keer niet per boot maar op de fiets.

Zondagmorgen is er in en om Bronkhorst een programma, genaamd Mystiek en Devotie: de Moderne Devotie is het onderwerp van een wandeling, een (hage)preek met ter afsluiting een concert van het Margaretha Consort.

Alle activiteiten zijn verder toegelicht op staging2.ijsselweekend.nl. Via die site kun je je ook opgeven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.