hoogspanningskabels met korting ondergronds

Dat blijkt uit een brief van minister Kamp van Economische Zaken.

Doordat tegenwoordig bij de bouw van nieuwe hoogspanningsverbindingen woningen nadrukkelijker dan eerder worden vermeden, is er op meerdere plaatsen een verschil in ruimtelijke inpassing ontstaan tussen nieuwe en bestaande hoogspanningsverbindingen. Daarom heeft het kabinet besloten het programma ‘UItkoop en Verkabeling’ op te zetten.

Verkabeling

Met het programma wil het kabinet vanaf 2017 de combinatie tussen woningen en hoogspanningsverbindingen inperken. Dit kan op twee manieren: door de verbindingen onder de grond te brengen (verkabeling) en door woning uit te kopen. In Raalte is alleen de eerste methode nodig.

De 50, 110 en 150 kV hoogspanningsverbindingen die in bevolkingskernen liggen, komen in aanmerking voor verkabeling. Om de stabiliteit van het net te kunnen waarborgen, moeten de verbindingen binnen de bevolkingskernen minimaal 1 kilometer lang zijn. Daarnaast moeten de verbindingen over het bewoonde gebied lopen en dus niet over bijvoorbeeld industrie, sportvelden of weilanden.

Financieel aantrekkelijk

In totaal kan er bij 50 gemeenten verkabeld worden. De totale kosten hiervan voor de netbeheerders zijn berekend op 440 miljoen euro. Van deze kosten mag de betrokken netbeheerder 75% verrekenen in de transporttarieven. De betrokken gemeenten hoeven daardoor ‘slechts’ de overige 25% van de kosten te betalen. Dat is in totaal 110 miljoen euro. Hierbij geldt dus: hoe meer gemeenten meedoen, hoe goedkoper het voor Raalte wordt.

Betrokken gemeenten die willen verkabelen zullen met de netbeheerder afspraken moeten maken over de exacte ondergrondse route en deze afspraken, inclusief bijbehorende kosten, vastleggen in een contract.

Overigens is verkabeling op dit moment voor gemeenten ook al mogelijk. Echter betalen zij nu gewoon de volle 100% van de kosten die hier aanhangen. Met het voorstel van minister Kamp doet hij dus een forse handreiking aan gemeenten en resteert nog slechts een kwart van die kosten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.