hoogspanningskabel stiekem ondergronds

Het ondergronds plaatsen van hoogspanningskabels kent een bijzondere geschiedenis in Nederland. Dat blijkt uit de verhalen van Toon Stenvert, woonachtig in Bathmen en jarenlang chef tekenkamer van de N.V. Nederlandse Gasunie Regio Deventer. Hij deelde zijn ervaringen met ons naar aanleiding van ons artikel over dit onderwerp vorige week.

“Het verbaast mij, dat nu pas serieus wordt gekeken naar de mogelijkheid om hoogspanningskabels ondergronds aan te leggen”, vertelt Stenvert na het lezen van het verhaal over de mogelijkheid voor de gemeente om hoogspanningskabels tegen een verlaagd tarief ondergronds te laten plaatsen.

De 82-jarige Stenvert neemt ons mee naar zijn tijd als chef tekenkamer bij de regionale afdeling van de Gasunie. Daar bracht hij de ligging van de diverse gasleidingen in kaart met de toen ter tijd ontwikkelde ‘Rijksdriehoeksmeting’. Doormiddel van deze meting waren de gelegde leidingen te allen tijde terug te vinden, iets wat daarvoor nog niet vanzelfsprekend was.

Omtrent 1978, toen Stenvert al ruim 20 jaar in het vak zat, kwam hij in aanraking met hoogspanningskabels. Maar niet op een gebruikelijke manier. “We waren inmiddels al aardig door de wol geverfd in onze aanpak – we kregen jaarlijks al opdracht om zo’n slordige 200 kilometer gasleiding te gaan hermeten en opnieuw in kaart te brengen – toen het kabelbedrijf van de ‘IJsselcentrale’ bij ons langskwam.” Ze wilden gebruik maken van de methodes en de ‘know-how’ van Stenvert. “Om hoogspanningskabels onder de grond te leggen.”

Wat was het geval; normaal werkte dat bedrijf met hoogspanningskabels, opgehangen aan masten. Maar nu moest zo’n mast naar de nieuw gebouwde fabriek ‘Urenco’ in Almelo (atoomverrijking). Bij de IJsselcentrale was er angst voor milieugroepen bij de bouw van die masten. “Een oplossing was om een tweetal 10-kilovolt kabels door de grond naar die fabriek te brengen en er vooral niet over te praten om de tegenstanders niet wakker te maken”, vertelt Stenvert.

Maar zo’n kabel was niet niks. Daar moest je later met de schop niet op stuiten. De oplossing werd gevonden in het leggen van deze kabels door stalen buizen – die normaliter als gasleiding werden gebruikt – en de ligging daarvan wat nauwkeuriger te registreren. “Zo kwamen ze bij ons terecht. Wij konden ze helpen, en dan ruik je natuurlijk geld.”

In ruil voor de kosten die zij moesten maken voor hun eigen bestaande leidingen langs dit tracé, hielpen Stenvert en zijn team met het verrichten van registratiemetingen en het maken van tekeningen. “Onze kinderhand was dus gauw gevuld, maar wij waren trots op het feit dat ook de IJsselcentrale een stukje heeft meebetaald aan onze doelstellingen.”

Op deze bijzondere wijze kwamen dus een van de eerste hoogspanningskabels onder de grond te liggen. Niet omdat het de straling zou inperken, zoals tegenwoordig de argumentatie luidt, maar simpelweg om het niet te laten opvallen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.