escozon denk in kansen en benut de sde

Escozon heeft als missie bij te willen dragen aan een energieneutrale wereld, te beginnen in Salland. Elektriciteit opwekken met zonnepanelen en energiebesparing zijn hierbij de trefwoorden. Voor ondernemers doet zich op dit moment een financieel interessante kans voor dankzij de landelijke SDE+ subsidie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie.

Salland energieneutraal

“We moeten alternatieve energiebronnen inzetten, hoe meer hoe beter”, aldus Dominique Doedens, “We hebben steeds meer energie nodig omdat de wereldbevolking groeit en de welvaart toeneemt. Deze energie moeten we duurzaam produceren, met minder afval en minder CO2-uitstoot. De zon is dé energiebron die aan die voorwaarden voldoet”. Frank Middelkoop, de andere partner van Escozon: “Wij begeleiden bedrijven en organisaties bij het verduurzamen. Opwekken van elektriciteit, adviezen voor besparen op het energieverbruik en mogelijkheden aanbieden om dit financieel zo gunstig mogelijk te doen”.

Subsidie

Momenteel doet zich voor grootverbruikers met een aansluiting op het elektriciteitsnet van meer dan 3 x 80 ampère een unieke kans voor. Zij kunnen gebruik maken van de SDE+ regeling, een landelijke subsidie waarbij € 3,5 miljard beschikbaar is voor 2014. U kunt tot 15 jaar lang € 0,147 per kWh voor opgewekte stroom ontvangen, dat is meer dan u betaalt. Daarmee kunt u de investering in zonnepanelen aflossen en heeft u een verantwoord verdienmodel. Voor grootverbruikers is de elektriciteitsprijs relatief laag, omdat u bijna geen energiebelasting betaalt. De totale kosten voor elektriciteit zijn echter vanwege de grote hoeveelheid elektriciteit die u afneemt aanzienlijk. Het is winstgevend en duurzaam.

Voor de kleinverbruiker (tot 3 x 80 ampère) is deze SDE+ subsidie niet beschikbaar. Uw elektriciteitsprijs ligt veel hoger vanwege het hogere energiebelastingtarief. Een investering verdient zich ook in deze situatie zeker terug. Er zijn voor deze ondernemers namelijk fiscale mogelijkheden, denk hierbij aan de Energie Investering Aftrek. Neem contact met ons op om uw specifieke kansen te onderzoeken.

Energiebelastingschijven elektriciteit 2014:

Verbruik aantal kWh: Tarief per kWh excl. BTW:

[i]0 t/m 10.000 – € 0,1185

10.001 tot 50.000 – € 0,0431

50.001 t/m 10 miljoen – € 0,0115

Boven 10 miljoen (zakelijk) – € 0,0005[/i]

Begeleiding en bewustwording

Escozon richt zich op het begeleiden van projecten bij het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen. Zo wordt binnenkort een project afgesloten waarbij alle veertien basisscholen van Mijnplein in de gemeente Raalte zijn voorzien van 1.200 zonnepanelen. Niet alleen de uitvoering van dit project is gecoördineerd door Escozon, ook het traject ter verkrijging van subsidie is door het bedrijf geregeld, waarmee voor de scholen een enorme besparing is gerealiseerd.

“Naast het realiseren van projecten richten wij ons op het besparen van energie door middel van bewustwording”, zegt Frank Middelkoop. “Wij leveren een Energie Management Systeem waarmee zeer eenvoudig is te meten op welke plaatsen binnen de organisatie besparingen te behalen zijn. Energiemonitoring draagt bij tot meer duurzaamheidbewustzijn en kan het energieverbruik aanmerkelijk laten dalen. Door het menselijk gedrag aan te passen is 10 – 20% energiebesparing haalbaar. Daarnaast lopen wij een ronde met de ondernemer door zijn gebouw en onderzoeken de mogelijkheden tot besparing: bouwkundig, maar ook in het gedrag van medewerkers. Vreemde ogen met kennis van zaken zien vaak meer”.

Energieparken

De ontwikkeling van Energiepark Heeten is een initiatief van Escozon. Zonnepanelen gaan zorgen voor de opwekking van ruim tien procent van het Heetense energieverbruik. De collectieve opgewekte energie is bedoel voor inwoners die zelf geen mogelijkheid hebben om panelen te plaatsen op eigen dak. Het initiatief is vorig jaar bij de gemeente Raalte besproken. De Raad heeft positief gereageerd en het initiatief als pilot bestempeld. Met het College worden gesprekken gevoerd over de condities waaronder het project succesvol kan worden gerealiseerd.

“Het streven is zoveel mogelijk daken, die gunstig gelegen zijn, te benutten voor zonnepanelen. Daarom ook ons advies voor de SDE+ regeling aan grootverbruikers. Wanneer het dakoppervlak groter is dan wat nodig is voor eigen gebruik, kan de opbrengst mogelijk collectief ingezet worden. Vanwege het gegeven dat er niet genoeg daken beschikbaar zijn voor het opwekken van de benodigde elektriciteit moeten ook grondgebonden installaties gerealiseerd worden. Ons advies is elk dorp een eigen energiepark, zodat iedereen de mogelijkheid heeft haar bijdrage te leveren aan een energieneutrale leefomgeving”, aldus Dominique Doedens.

Escozon ontzorgt

Subsidie aanvragen is één, maar subsidie verkrijgen is een vak apart. Escozon heeft hier ervaring mee en ontzorgt u door dit te combineren met inhoudelijke kennis van zonne-energiesystemen. Op basis van het beschikbare dakoppervlak worden uw mogelijkheden bekeken. Met deze inventarisatie wordt vastgesteld hoeveel energie u met uw installatie kunt opwekken. “Met het advies in de hand verzorgt Escozon de subsidieaanvraag. Indien de subsidie toegekend wordt, kunnen Sallandse bedrijven en instellingen desgewenst profiteren van gezamenlijke inkoop”, licht Frank Middelkoop toe.

Bent u geïnteresseerd en wilt u de mogelijkheden tot subsidieverkrijging onderzoeken? Neem dan contact op met Escozon. Uw aanvraag voor SDE+subsidie willen wij graag op drie november indienen, voor een maximale kans op subsidie, dus snelheid is geboden!

Escozon

Holterweg 36a

8111 BB, Heeten

T: 0572-381774

E: dominique@escozon.nl of frank@escozon.nl

I: staging2.escozon.nl

Escozon is een coöperatieve samenwerking van de Heetense duurzame ondernemers Dominique Doedens van Doedens & Partners en Frank Middelkoop van Middelkoop BouwAdvies BV.

Kadertekst

De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie. De SDE+ richt zich op bedrijven en (non-profit)instellingen (>3x80A) die duurzame energie willen produceren. De kostprijs van duurzame energie is hoger dan die van grijze energie. De productie van duurzame energie is rendabel. De SDE+ vergoedt namelijk het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van 5, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de technologie. Hoeveel subsidie u kunt krijgen, is afhankelijk van de technologie en de hoeveelheid duurzame energie die u produceert.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.