drenth opent streekrestaurant de vechtdalkok

Als Vechtdalkok werkte hij al jaren met streekproducten en om zichzelf verder te profileren als Vechtdalkok gaat hij zich nu helemaal richten op zijn eigen restaurant. Johan Drenth opent in januari de deuren van zijn eigen ‘Streekrestaurant de Vechtdalkok’ aan de Dalmsholterdijk 6a in Dalmsholte.

‘Streekrestaurant de Vechtdalkok’ wil, zoals de naam al doet vermoeden, gasten voorzien van gerechten die bereid zijn met streekproducten. “Een eiersalade die ik klanten voorschotel moet eieren van boeren uit het Vechtdal bevatten en wanneer mensen trek hebben in een lekkere gehaktbal, dan maak ik die zelf”, legt Drenth zijn idee uit.

“Het gaat om de geloofwaardigheid, mensen willen niet meer bedonderd worden”, gaat de kok verder. “De laatste tijd wordt het voedsel onder de loep genomen. In bijvoorbeeld televisieprogramma’s komen schandalen in de voedselbranche aan het licht. Gerechten uit de streek staan nog steeds hoog in het vaandel bij mensen, zowel bij hoge- als lage culinaire niveaus.”

Drenth, die nu nog als chefkok bij hotel Paping werkt, is in zijn nopjes met de producten die hij uit het Vechtdal kan halen. “Er zijn zoveel mooie producten in de omgeving van mijn nieuwe restaurant. Van wijnen tot het Sallands varkensvlees en van bieren tot waterbuffels, waar heerlijke kaas van wordt gemaakt. Het leuke is dat ik gebruik maak van streekproducenten, waardoor ik altijd kan uitleggen aan gasten waar de gerechten vandaan komen. Op die manier weten gasten altijd wat ze op het bord hebben liggen.”

‘Streekrestaurant de Vechtdalkok’ plaatst niet een standaard menukaart op tafel laat Drenth weten. “Het is de bedoeling dat er een gevarieerde streekkaart wordt gepresenteerd aan gasten. Alles kan door elkaar worden besteld zonder vast te houden aan een vaste opbouw zoals voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Het idee ‘ouderwets tafelen’ moet naar voren komen. Gezellig met z’n allen aan tafel zitten met allemaal lekkere dingen uit de streek op tafel.”

Prijzen

Wat prijzen betreft wil Johan Drenth ook eerlijk en reëel zijn naar gasten. “Ik was laatst in Valkenburg en op de terugweg ben ik wezen eten bij een restaurant dat zich ook richt op streekproducten. Daar kon ik eten voor minder dan vijftien euro. Dat is vanaf januari ook bij ‘Streekrestaurant de Vechtdalkok’ mogelijk. Het moet toegankelijk blijven. Het restaurant bevindt zich namelijk in een buurtschap, op het platteland en niet in de stad.”

Drenth wil daarmee niet zeggen dat restaurants in grote steden veel te veel geld vragen voor een avondje tafelen. “Met de geloofwaardigheid bedoel ik ook dat mensen begrijpen waar ze voor betalen. Dat is in buurtschappen wat makkelijker dan in steden. Ten eerste kost de wet- en regelgeving veel geld voor restaurants. Ten tweede kopen restaurants bijvoorbeeld bier in voor veel hogere prijzen dan gasten zijn gewend te betalen in supermarkten. Ten derde komen er nog zaken als accijnzen bovenop. Het is dan met enige achtergrond kennis begrijpelijk dat die prijzen worden aangeslagen door de kassa, maar gasten kunnen dat niet altijd aanvoelen.”

Locatie

Qua locatie treft Drenth het ook met zijn nieuwbakken restaurant. “In het Vechtdal, maar ook in het omliggende Salland, Twente en Drenthe is de culinaire traditie nog in veel huishoudens aanwezig. In Salland is iedereen bekend met de balkenbrij, in Twente is de bakleverworst specialiteit nummer één en Drenthe staat bekend om de droge worsten. Aan die zaken merk ik dat gerechten uit de streek leven in deze regio’s.”

Eerlijkheid, beleving en puur genieten zijn de termen waar ‘Streekrestaurant de Vechtdalkok’ aan moet voldoen. In januari opent Drenth de deuren van zijn restaurant waar hij zijn passie helemaal in kwijt kan. Met eerlijke en betaalbare streekgerechten biedt de enige echte Vechtdalkok de regio en consumenten culinaire hoogstandjes.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.