derbys krenten in de pap voor foeke booy

We willen ten koste van alles winnen, een gelijkspel is niet genoeg”, stelt Booy dezelfde doelstelling als iedereen bij Eagles vast.

Vorig seizoen overrompelde Go Ahead Eagles PEC en Jans benoemde zelfs dit jaar nog de overrompelingstactiek. Booy is echter niet van plan om die tactiek weer uit de kast te halen. “Ik heb vorig jaar direct aangegeven dat zo’n tactiek maar één keer gebruikt kan worden. Het is nu absoluut geen verrassing meer als we zo uit de kleedkamers zullen komen. Daarbij vind ik het niet handig om op voorhand te zeggen hoe we het aan gaan pakken, dat is gewoonweg niet slim.”

Booy noemt derby’s de krenten in de pap voor iedere voetballiefhebber en voetballer. “Go Ahead Eagles – PEC Zwolle is mooi om mee te maken. De steden liggen zo dicht bij elkaar, dat er bijna vanzelf sprake is van meer dan een gewone competitiewedstrijd. Dat zie je overal. Feyenoord – Sparta, Willem II – NAC Breda en SC Heerenveen – Cambuur, zijn allemaal wedstrijden die dat speciale met zich meebrengen. Het heeft natuurlijk ook te maken met een bepaalde gunfactor, of juist een niet-gunfactor.”

De formatie van Booy wordt sinds het begin van het seizoen geteisterd door blessures, maar de lappenmand raakt langzamerhand leeg. Voor aanvang van de IJsselderby kan het maar zo zijn dat er nog maar één speler afwezig is. “Schalk is een groot vraagteken, het zal er om hangen of hij er bij is of niet. Wanneer hij er bij kan zijn moeten we ons afvragen of dat wel verstandig is. Lesly de Sa is nog wel afwezig en revalideert bij Ajax van zijn rugblessure. Ik laat het aan de doctoren van de Amsterdamse club over om uitsluitsel te geven.”

Hoewel Booy te spreken is over het presteren van zijn eigen team, erkent hij ook de goede prestaties van het team van Ron Jans. “Vorig seizoen begon Zwolle al goed, daarna hadden ze een dip, maar daar zijn ze goed uitgekomen. Het winnen van de bekerfinale heeft naar mijn in ziens veel betekent voor de club. Dat heeft veel vertrouwen opgeleverd en dat hebben ze doorgetrokken naar het nieuwe seizoen. Ook al zijn er niet zo heel veel spelers vertrokken, de vertrokken spelers vangen ze goed op. Dat betekent dat er een goede structuur en organisatie achter de club zit.”

Ondanks het feit dat Zwolle de grote rivaal van Eagles is moet je als profclub altijd kijken en leren van andere clubs volgens Booy. Hij weet echter ook dat Zwolle meer mogelijkheden heeft op dit moment. “Het budget van Zwolle is ongeveer het dubbele dan ons budget, datzelfde geldt voor het budget voor de spelersgroep. Dat komt omdat Zwolle al met promotie bezig was toen we beide nog in de Eerste Divisie speelden. Zij draaiden altijd al bovenin mee en bereidden zich voor op de Eredivisie. Bij ons kwam promotie als het ware uit de lucht vallen, waardoor we er als club niet zo goed op voorbereid waren. Dat heeft tijd nodig en we moeten in deze tijd nog overleven. Daar zijn we mee bezig en daarom wil ik drie punten pakken in de IJsselderby.”

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.