derbygevoel omzetten in positieve agressie

“Ik heb helemaal niets tegen Go Ahead Eagles, integendeel zelfs”, begint Ron Jans te vertellen wanneer hij het woord ‘Deventer’ hoort vallen. “Toen ik nog heel erg jong was speelde Go Ahead Eagles in de Eredivisie en PEC speelde wat lager. Als 10-jarig jochie ging ik altijd bij PEC kijken, maar ik ging ook wel eens met de trein naar Deventer om een wedstrijd in de Adelaarshorst mee te pikken. Voor spelers als Dick Schneider en Henk Warnas, waar ik later nog mee samenspeelde, kwam ik naar het stadion.”

De rivaliteit die er tegenwoordig heerst was volgens Jans in zijn kindertijd lang niet zo erg. “De rivaliteit tussen clubs vind ik altijd mooi, maar het moet niet overdreven worden. Tussen FC Groningen en SC Heerenveen waren de derby’s altijd beladen, maar op een ludieke manier. Daar kan ik van genieten. De verhouding tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles kent nu naar mijn mening te veel negatieve agressie. Ik vind het ook een rol van de trainer om aan te sturen op mooie rivaliteit. De confrontatie moet zich op het veld afspelen en buiten het stadion mag er ook sprake van vijandelijkheid zijn, maar in ieder geval geen fysieke strijd.”

Volgens Jans moet zijn team laten zien dat het heeft geleerd van vorig jaar. “Foeke Booy benoemde destijds de overrompelingstactiek en die tactiek is volledig geslaagd. Daarvoor verdient Go Ahead Eagles een groot compliment. Zij waren er klaar voor en wij niet, waarna we zijn weggeblazen. Van zo’n moment moet je leren. Voetballen begint nou eenmaal met andere dingen, voordat je lekker een balletje rond kunt tikken. Het gaat om de strijd, de duels willen winnen en de duels aangaan. Daar komt bij dat het stadion van Go Ahead Eagles wat extra’s heeft. Het publiek zit er boven op en de vijandige sfeer haalt alles naar boven bij de thuisploeg. Dat thuisvoordeel is dan voor Eagles, maar van die sfeer in het stadion moeten mijn spelers ook genieten.”

De trainer van de Zwollenaren ziet zijn eigen ploeg niet als de torenhoge favoriet, maar wil zichzelf ook niet als de underdog opstellen. “Nou ja, het is een gegeven dat er maar weinig clubs winnen in de Adelaarshorst. Dit is een wedstrijd die helemaal op zichzelf staat. We starten met 0-0 en wij moeten gewoon zien dat we ons niveau halen. We bereiden ons altijd goed voor op wedstrijden en tegenstanders. Alle extraatjes die rondom de derby hangen zijn voor de buitenwacht interessant, maar niet voor ons. Het derbygevoel moeten we omzetten in positieve agressie op het veld. Wanneer we worden opgejaagd moeten we snel handelen en naar voren spelen. Dat zijn de aspecten die er toe doen”, blikt de trainer vooruit.

Wisselvallig

PEC versloeg dit seizoen topclubs als Ajax, PSV en Vitesse. Voor Jans geen reden om tevreden achterover te leunen. De geboren Zwollenaar geeft aan dat zijn team soms nog te wisselvallig is. “We zitten vol vertrouwen door dat soort gewonnen wedstrijden. We zijn daardoor niet bang voor topploegen, maar hebben het juist lastiger tegen teams dat geen topteams zijn. Van wedstrijd tot wedstrijd zit er soms te veel verschil in en vooral in uitwedstrijden laten we te weinig zien hoe goed we kunnen voetballen. In de wedstrijd tegen Heracles kwam het wisselvallige spelbeeld duidelijk naar voren. De eerste 20 minuten speelden we heel erg goed en het laatste kwartier, waarin we door een rode kaart van Heracles met een man meer kwamen te staan, wisten we de overtalsituatie goed te benutten. Tussen de twee bedrijven in hadden we een mindere fase en was Heracles zelfs soms beter.”

Een week voor de IJsselderby wil Ron Jans zich niet uitlaten over het resultaat van de wedstrijd. “Ik gebruik nooit stoere taal en dat ga ik zeker voor deze wedstrijd niet doen. Ik zeg niet dat we zomaar winnen, want nogmaals dat is maar weinig ploegen gegeven in de Adelaarshorst. We moeten eerst maar eens zien of we Eagles gaan verslaan en natuurlijk bereiden we ons daar op voor met een plan. Als we Eagles hebben verslagen kunnen we daar achteraf rustig over napraten”, sluit de coach af.

Door Maurice Kuipers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.