de opiniemakers sportclubs moeten fuseren

Gemeenten willen aan de ene kant sport stimuleren omdat dat zo gezond is. Maar aan de andere kant moeten ze bezuinigen. Opiniemaker Dick Mars vindt dat iedere vereniging zijn eigen broek moet ophouden. Dick is voor fusies. En hij is tegen zwalkend beleid, blijkt uit zijn volgende stuk.

Dick Mars: “Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Raalte met veel bombarie een soort nulmeting gedaan over de actieve sportbeoefening door de bevolking. Tegelijk stelde de gemeente zich een aantal doelen die ze wilde bereiken door combinatiefunctionarissen aan te stellen. Dat was toen. Een van de voorgestelde bezuinigingen nu, is het schrappen van die combinatiefunctionarissen.

Is dat omdat de gestelde doelen bereikt zijn, of juist omdat ze niet bereikt zijn? Voor zover ik weet is er nog steeds geen evaluatie geweest; hoewel die mij persoonlijk – in een openbare bijeenkomst bij het Carmelcollege – is toegezegd. Dat vind ik een beetje ondoordacht en laf.

Zo, die moest er even uit.

Blijft de vraag hoe de gemeente dan wel aan het stimuleren van sportbeoefening en beweging kan doen. Het aanbieden of beschikbaar hebben van een accommodatie zal daar wel bij horen, maar tegen welke prijs? Mag een aan een vereniging beschikbaar gestelde accommodatie geld kosten, of moet de (huur) opbrengst echt kostendekkend zijn? En wanneer er geld bij mag, moet er dan een ongeveer zelfde bedrag naar die private accommodaties die ook gelegenheid bieden tot sportbeoefening, bijvoorbeeld een fitnesscentrum?

Moet de overheid méér doen dan verenigingen faciliteren, of alleen een startsubsidie verstrekken die afgebouwd moet worden? Moet er een subsidie zijn voor jeugdleden? Waarom is er wel een subsidie voor de kosten van betaalde trainers, en niet voor de vele vrijwilligers? Waarom subsidiëren we zowel de verenigingen met een eigen bierpomp, als de zaalsportverenigingen die veel minder mogelijkheden hebben voor het verwerven van eigen inkomsten? (Ik pleit hiermee zeker niet voor het stimuleren van het alcoholgebruik).

Allemaal vragen op het snijvlak van sport stimuleren en bezuinigen.

Ik realiseer me heel goed dat het wegvallen van subsidies voor de ene vereniging veel harder zal aankomen dan de andere. Maar in de kern zou het zo moeten zijn dat iedere vereniging zijn eigen financiële en organisatorische broek moet ophouden zonder een jaarlijkse geldelijke bijdrage van de overheid. En als er dan toch een financiële bemoeienis van de overheid moet zijn, dan zou die tijdelijk moeten zijn, bijvoorbeeld in een opbouwfase, en erop gericht moeten zijn om gelijke uitgangspunten voor iedereen te creëren.

Lastige uitgangspunten, maar in mijn ogen wel eerlijk. En volgens mij ook haalbaar. Maar dan moeten verenigingen op grote schaal fuseren. Bij een dalend aantal potentiële leden, een grotere vraag naar vrijwilligers, en een tekort aan échte bestuurders (in mijn ogen zijn de meeste bestuurders meer doeners dan bestuurders) zitten er naar mijn mening teveel verenigingen in een steeds kleiner wordende vijver te vissen.

Moeten we met elkaar niet streven naar veel meer samenwerking tussen verenigingen? Kunnen ze niet veel meer gebruik maken van elkaars accommodaties. Moeten we fusies tussen verenigingen eigenlijk niet stimuleren? Dat kan per kern of per sportsoort.

Ik pleit voor een fundamentele discussie, zowel binnen als buiten de politiek, het liefst heel breed, in de hele gemeenschap. Daarbij moet alles mogelijk zijn en moeten we niet krampachtig vasthouden aan wat we nu hebben. Laten we dáár samen maar wat geld voor over hebben!”

Dick Mars

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.