de opiniemakers landbouwvoertuigen

Landbouwvoertuigen op openbare wegen? Dat is onontkoombaar. De discussie over landbouwvoertuigen op openbare wegen is niet nieuw en binnen de sector is met name voor de veiligheid veel aandacht. We zullen ze echter op de plattelandswegen blijven tegenkomen, net als overigens vrachtverkeer, simpelweg omdat de (boeren)bedrijven en hun percelen aan deze wegen liggen en gelukkig niet midden in de dorpskernen.

Daarmee reageert LTO Salland op de ‘opiniemakers’ van vorige week. Ben Haarman (voorzitter) en Karin van der Toorn (ook ‘opiniemaker’) pakten de pen en schreven bijgaand opiniestuk.

Landbouwverkeer moet zich net als alle andere verkeer aan de wegenverkeerswet houden. Dit geldt ook voor de maatvoering. Zijn ze breder en/of langer, dan is er een ontheffing nodig.

De reden van omvang is vooral capaciteit én moderne technieken. Landbouwmachines zijn duur en moeten vooral in oogstperiodes in korte tijd enorm veel product verwerken, vaak ook nog eens onder druk van het weer. Om dan ook nog zoveel mogelijk verkeersbewegingen te voorkomen is het in ieders belang dat de capaciteit hoog is.

Veel wegen in het buitengebied zijn vanuit het verleden erg smal. Gemeenten hebben, mede op aandringen van LTO, langs vele wegen grasbetonstenen gelegd. Grasbetonstenen geven betere uitwijkmogelijkheden en verlengen ook nog eens de levensduur van de weg. Daarnaast is het voordeel dat de weg optisch niet echt breder lijkt en dus niet gelijk uitnodigt voor automobilisten tot harder rijden en kan een groter deel van de berm-begroeiing intact blijven.

Voor dorpskernen is het problematischer. Ik noem als voorbeeld Heeten en Heino. Om beide dorpen is een prachtige rondweg gelegd en vervolgens zijn de routes door de dorpen omgebouwd tot verblijfsgebied. Daar is op zichzelf niets mis mee, ware het niet dat Rijk en Provincie het zware landbouwverkeer niet op deze rondwegen wil, geen parallelwegen aanlegt en vervolgens het landbouwverkeer door de dorpen tussen fietsers en voetgangers doorstuurt. Dit is een gemiste kans en leidt tot ongewenste situaties. Zowel LTO als Cumela (loonbedrijven) hebben de situaties regelmatig aan de kaak gesteld. Leg of parallelwegen aan of laat met name het zware landbouwverkeer op deze rondwegen toe!

Veiligheid is uiteraard van het grootste belang. Daarom nodigen bijvoorbeeld loonbedrijven met enige regelmaat scholen uit, om leerlingen op een veilige manier “kennis” te laten maken met dit verkeer. Vanuit de cabine laten zien wanneer je bijvoorbeeld als fietser wordt gezien en wanneer je mogelijk in een blinde hoek zit. Sommige loonbedrijven rijden al met camera’s achterop de machines om ook achter de situatie goed in beeld te houden.

Andersom moet de chauffeur zich ook bewust zijn van het overige verkeer en potentiele gevaren bij het besturen van landbouwvoertuigen. Mede daarom pleit LTO voor de invoer van het verplichte trekker rijbewijs per 2015.

Daarnaast stimuleert en coördineert LTO ruilverkavelingen in het Sallandse gebied. Hierdoor krijgen agrariërs het land zo veel mogelijk bij huis of in grote percelen bij elkaar, zodat het aantal verkeersbewegingen verder beperkt worden.

De discussie over landbouwverkeer is dus niet zomaar op te lossen. Bij aanleg van rond- en/of nieuwe wegen moet nadrukkelijk aandacht zijn voor het zwaardere verkeer en waar nodig en mogelijk zullen loonbedrijven het aantal verkeersbewegingen beperken, zeker in spitstijden.

Maar voorop staat goed en verantwoord weggebruik door zowel de chauffeur als de passerende verkeersdeelnemer “Zie en zorg dat je gezien wordt!”.

Karin van der Toorn en Ben Haarman

LTO Salland

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.