column rabobank sparen beleggen of

Ondernemers denken vaak van alle markten thuis te moeten zijn, maar er zijn onderwerpen waarbij specialistisch advies noodzakelijk kan zijn. De keuze tussen sparen of beleggen is zo’n onderwerp waar u als ondernemer mee te maken heeft als uw onderneming een vermogen heeft opgebouwd. Gaat u sparen of beleggen? In privé of in de onderneming? Gaat u zelf beleggen of schakelt u een adviseur in? Een kei van een ondernemer is niet per definitie ook een goede belegger.

Ik heb veel contacten met ondernemers, oud-ondernemers en zelfstandigen die vragen hebben over vormen van vermogensadvies. Bij de keuze voor beleggen zie ik drie mogelijke routes: 1. U geeft uw vermogen in beheer bij een specialist. 2. U doet het samen met een adviseur. 3. U doet het als ondernemer helemaal zelf.

Er is een aantal basistips voor de potentiële ondernemer-belegger. Ik adviseer eerst te zorgen voor een goede buffer aan liquiditeit. Dat belang is in de achterliggende jaren wel gebleken, want continuering van de onderneming is het belangrijkste. Daarnaast is het goed te kijken of de risico’s voldoende zijn afgedekt, zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid.

Een belangrijke vraag die ik aan een ondernemer stel, is: welk doel wilt u bereiken met uw vermogen? De essentie is namelijk dat uw beleggingen aansluiten bij het door u vooraf vastgestelde doel. Is het werkkapitaal of is het bedoeld om uw pensioen of inkomen zeker te stellen? Hoe lang kunt u het opgebouwde vermogen missen? Welk rendement streeft u na en is dat realistisch?

Wat ik in het gesprek met de ondernemer boven tafel probeer te krijgen, is wat de horizon (in jaren) van de belegging moet worden, wat de spreiding van de belegging in aandelen en obligaties, de juiste asset mix, moet zijn en hoe de neerwaartse risicoacceptatie is. Het is beter pas verderop in de looptijd van de belegging het risico te verhogen dan dat u als ondernemer gedwongen wordt terug te moeten. Begin dus niet met een (te) hoog risico. Hoe gaat u reageren als na één jaar looptijd uw vermogen van honderdduizend euro is geslonken naar tachtigduizend? Wat doet dat met u? Raakt u in paniek?

Heeft u uw doel duidelijk gesteld, kijkt u vooral vooruit en spreidt u uw risico’s, dan komt u niet snel voor verrassingen te staan en is beleggen – met of zonder adviseur – helemaal niet zo ingewikkeld. En de laatste tip: zorg voor een goed onderhoud van uw beleggingsportefeuille. Stuur bij op het moment dat dit nodig is. Samen met uw adviseur of met de Rabobank Beleggen App, waarmee u als beleggende ondernemer direct en gemakkelijk inzicht heeft in uw portefeuille en orders kunt plaatsen met uw smartphone of tablet.

Rabobank Salland telefoon: (0570) 50 84 44 e-mail: bedrijven@salland.rabobank.nl

internet: staging2.salland.rabobank.nl Twitter: staging2.twitter.com/RabobankSalland YouTube: staging2.youtube.com/RabobankSalland

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.