column goos lier familiebedrijven

De landbouw in Nederland drijft op het gezinsbedrijf. Nu is er wel wat gaande. Was het voorheen dat het hele gezin het bedrijf runde, tegenwoordig zie je vaak dat de partner een baan buitenshuis heeft. De juridische constructies rondom het bedrijf zijn in de loop van tijd ook geprofessionaliseerd. Het aandeel van megabedrijven neemt toe. Maar toch alles bij elkaar kan nog steeds gezegd worden dat het gezinsbedrijf in de ‘gangbare’ landbouw een stevige positie heeft.

De vraag waar ik nu zelf mee rondloop is of die natuurlijke situatie van het gezinsbedrijf met daarbij opvolging binnen de familie, zich ook op die manier zal voordoen binnen de multifunctionele landbouw, denk aan zorgboeren, ecoboeren met verkoop aan huis, agro-toerisme en ook juist vaak de combinatie van verschillende functies.

Vanuit landbouwkringen hoor je wel eens dat als je niet op een boerderij bent opgegroeid, je nooit een echte goede boer kunt worden. Ik vind dat persoonlijk onzin, maar toch kan ik mij wel voorstellen dat je kunt worden groot gebracht met een soort boerenmentaliteit (ik ben zelf ook op een boerderij opgegroeid). Wetenschappers hebben het over een productivistische mentaliteit. Bedoeld wordt dat het hele doen en laten van de landbouwer in het teken van efficiënt en goed werk afleveren (eersteklasmelk). Een mentaliteit die zich helemaal niet zo goed verhoudt tot de geduldige houding van een goede gastheer op bijvoorbeeld een recreatiebedrijf. Veel omgeschakelde boeren zijn hierop stuk gelopen.

De opvolgingskwestie doet zich natuurlijk in de praktijk ook al voor. Mini Tuten van de Knapenvelder te Raalte heeft twee schoondochters die de zaak met hun mannen voortzetten. Bij de Oosterwaarde is er ondertussen van boeren gewisseld. De Stichting Meerwaarde die eigenaar is van de Oosterwaarde heeft er voor gezorgd dat deze soepele overgang buiten de familie heeft kunnen plaatsvinden.

Het zijn binnen die multifunctionele landbouw vaak nogal persoonlijkheden die tegen de stroom in een geheel andere weg zijn ingegaan. Ik ken er een aantal persoonlijk. Voor de kinderen lijkt het mij niet gemakkelijk om in de voetsporen te treden van deze eigenzinnige types. Bovendien is de wereld voor deze ondernemers ook grillig, denk aan de plotselinge afschaffing van de pgb’s.

Van grote ondernemingen wordt wel eens het volgende beeld geschetst. Een visionaire pionier die uit het niets een groot bedrijf opzet. Een zoon die het bedrijf heel voorzichtig uitbouwt. En een kleinkind die de boel gaat verbrassen. Nou voorlopig valt er bij de multifunctionele boeren nog niet zo veel te verbrassen.

Eerst maar eens zien of er überhaupt sprake kan zijn van opvolging.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.