bv natuurlijk de straat onkruidvrij

‘‘De straat onkruid vrij maken, begint bij de vraag of, en zo ja, hoe je de straat onkruidvrij wil hebben’’, vertelt Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus. ‘‘Wij vinden ze het niet zo heel erg als er een beetje groen op de straat staat. Als je het wel weg wilt hebben, is gif geen optie voor ons. Dat komt uiteindelijk in het grondwater.’’

‘‘Onkruid op straat moet je eerst zien te voorkomen. Je kunt voegzand of grit tussen de stenen doen, dan krijgt onkruidzaad minder kans. Plastic of andere rotzooi ónder de tegels helpt helemaal niks: onkruidzaad komt van boven. Met de wind mee of via vogelpoep – zo’n zaadje neemt zijn eigen bemesting mee.’’

‘‘Als je toch onkruid hebt kun je het er af bezemen, je kunt een onkruidmes gebruiken, een schoffel of een staalborstel. Dat is allemaal wel veel werk, dus kies er een lekkere zonnige dag voor uit en geniet dan meteen maar lekker van het weer.’’

’t Natuurlijk Huus heeft van Welkoop Raalte een elektrische brander op proef (merk ‘Gloria’, zie foto), die werkt op zonnepanelen. Agnes: ‘‘Je hebt ze ook op brandstof, maar dat is minder milieuvriendelijk. Wel zijn beide soorten branders zeer effectief. Je kunt ze heel precies op het onkruid inzetten. De elektriciteit werkt als een brander, de plant en ook de zaadjes gaan er dood van. In het begin moet je het een paar keer herhalen en dan hoef je steeds minder vaak. Prima gereedschap, maar wel zou ik eerst met een krabber of borstel het grote werk doen.’’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.